Nieuwsbrief
4 min read

Hoofdstuk 10

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Al ligt slechts drie procent van het onmetelijke land op het Europese continent, toch moet je in Turkije zijn voor een van ’s werelds avontuurlijkste treinreizen. De Trans-Azië Express rijdt dwars door Anatolië naar de Iraanse hoofdstad Teheran – een reis van drie dagen en drie nachten en zo’n 3000 kilometer. Istanboel was ook de eindbestemming voor ’s werelds beroemdste trein, de Oriënt Express. Kortom: Turkije is een droombestemming voor treinreizigers.

Hoofdstuk 10: Turkije

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Een enkeltje Teheran

Heenreis

Naar Turkije ben je per trein bijna een week onderweg, dus de kans is groot dat je hier belandt als je een reis maakt over de oude route van de beroemde Oriënt Express. In dat geval is Istanboel je eindbestemming, maar dat hoeft het niet te blijven. Voor wie nog een week of wat de tijd heeft, begint de spoorpret hier pas.

Trans-Azië Express

De Trans-Azië Express reed het hele jaar door eens per week, met vertrek vanuit Istanboel op woensdag om 22.55 uur en aankomst in Teheran op zaterdag om 18.45 uur. Een enkeltje Istanboel-Teheran kostte ca. € 40 voor een ligplaats in een vierpersoonscouchette. Sinds begin 2020 rijdt de Trans-Azië Express vanwege de coronapandemie en de sluiting van de Turks-Iraanse grens niet – zie kader.

Visum

• Turkije: reizigers die per trein in Turkije arriveren, moeten voor vertrek een (elektronisch) toeristenvisum aanvragen; zie evisa.gov.tr.
• Iran: vraag het visum minstens een maand van tevoren aan bij de ambassade van Iran in Den Haag, tel. 070 354 8483, iranianembassy.nl.

Geld

In de Turkse trein kan alleen worden betaald met Turkse lira’s, in de Iraanse trein alleen met Iraanse rials. Op het treinstation van Tabriz kunnen euro’s (geen lira’s) worden gewisseld voor rials. Lira’s wisselen voor rials kan alleen clandestien op de veerboot – pas op voor wisseltrucs. Wegens internationale sancties is het in Iran niet mogelijk om met bankpas of creditcard te pinnen of betalen.

Meer informatie

• Turkije: Turks Nationaal Verkeersbureau, Den Haag, tel. 070 346 9998, goturkiye.nl
• Iran: Ambassade in Den Haag, zie boven, of Ministerie voor Toerisme van Iran, visitiran.ir

Alternatief voor de Trans-Azië Express
Sinds de auteur deze reis maakte, is er nogal wat veranderd, en helaas niet ten goede. Vanaf 2013 vertrok de Trans-Azië Express vanwege een brand in en de renovatie van station Haydarpasa tijdelijk vanuit Ankara. Vanwege de veiligheidssituatie in het Koerdische deel van Turkije reed de trein van augustus 2015 tot juni 2018 niet. En begin 2020 werd de grens tussen Turkije en Iran vanwege de coronapandemie gesloten en verdween de trein opnieuw uit de dienstregeling. Of en wanneer de Trans-Azië Express weer gaat rijden, is op het moment van schrijven onbekend. Bij het ter perse gaan is dit zodoende de enige treinreis in dit boek die de lezer niet zelf kan maken.
Intussen is de Toeristische Oost-Expres (Turistik Dogu Ekspresi) een aardig alternatief, al is deze met 1300 kilometer en een reistijd van 32 uur beduidend korter. Deze slaaptrein rijdt van Ankara naar Kars en houdt bij twee stations enkele uren halt, zodat er gelegenheid is voor excursies. Wil je geen treinreis die is toegesneden op toeristen, dan maak je dezelfde reis, maar dan zonder verlengde tussenstops, in de reguliere Oost-Expres (Dogu Ekspresi).

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.