Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 13

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Polen wordt steeds populairder als vakantieland. En dat is volledig terecht, dankzij kroonjuwelen als het middeleeuwse Krakau, historische Hanzesteden als Gdansk en Wroclaw, kloeke kastelen, uitgestrekte natuurgebieden, duizend Mazurische meren en witte stranden aan de blauwe Oostzee. Per trein kom je overal, via het op twee na grootste spoornet van Europa.

Hoofdstuk 13: Polen

  • 18.510 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: Polskie Koleje Panstwowe (PKP), overige vervoerders: SKM (Driestad), Koleje Mazowieckie (Mazovië), Koleje Slaskie (Silezië), Polregio
  • Reisplanner & tickets: intercity.pl, polregio.pl, jakdojade.pl
  • Treinsoorten: Express Intercity Premium (EIP), Express Intercity (EIC), Intercity (IC), Twoje Linie Kolejowe (TLK). Een zitplaatsreservering is verplicht voor alle EIP-treinen en de meeste EIC-, IC en TLK-treinen en is inbegrepen bij het ticket.
  • Treinpas: Met de Polenpas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen één maand voor een vast bedrag door het hele land; vanaf € 54, interrail.eu. Check wel even of je misschien met losse tickets voordeliger uit bent.
  • Kortingstickets: Treintickets zijn in Polen goedkoop in vergelijking met andere landen en er zijn verschillende kortingstickets, zoals ‘Promo’ en ‘Super Promo’. Tickets voor intercity- en sneltreinen (EIP, EIC, IC, TLK) zijn dynamisch geprijsd, dus wie vroeg boekt (tot 60 dagen voor vertrek) betaalt minder dan kort voor vertrek.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Spanning in de slaaptrein naar Hel

Heenreis

Reis per nachttrein van European Sleeper van België (Brussel of Antwerpen) of Nederland (o.a. Rotterdam, Den Haag of Amsterdam) naar Berlijn en stap ’s ochtends over op de Eurocity Wawel, die tegen de avond arriveert in Krakau. Vanuit Berlijn rijdt ook eens per dag een rechtstreekse trein naar Gdansk en Gdynia. European Sleeper: zitplaats vanaf € 49, couchette vanaf € 79 en bed vanaf € 109, europeansleeper.eu. EC Wawel: vanaf € 28, bahn.de/nl.

Slaaptrein

De rechtstreekse nachttrein ‘Korsarz’ (treinnummer tlk 35190) van Krakau via Lodz naar Hel rijdt van 23 juni tot 1 september. De vertrektijd vanuit Krakau varieert tussen 19:30 en 21:00 uur, aankomst in Hel tussen 06:30 en 08:00 uur. Zitplaats vanaf € 20, ligplaats in gedeelde coupé vanaf € 40, privécoupé vanaf € 95. Reserveren verplicht, tickets zijn vanaf een maand voor vertrek te boeken. De rest van het jaar: per rechtstreekse dag- of nachttrein van Krakau of Lodz naar Gdynia en verder per stoptrein verder naar Hel. Nachttrein en intercity: intercity.pl, stoptrein: polregio.pl.

Verblijf

Vermeld zijn steeds vanafprijzen voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

  • Krakau: Naast treinstation Krakow Glowny staat het voordelige Ibis Budget Krakow Stare Miasto, € 60, ibis.com.
  • Lodz: De beste keuze voor filmliefhebbers en een uitstekende uitvalsbasis is Hotel Stare Kino in de hoofdstraat Piotrkowkska, € 70, cinemahotel.pl.
  • Hel: Het beste hotel van Hel is Hotel Hel met vier sterren, 59 modern ingerichte kamers, een zwembad, een spa en een restaurant, € 75, hotelhel.com.

Film

Pociag (1959) is online gratis te zien in het Pools zonder ondertiteling via YouTube of voor € 5 in HD met Engelse ondertiteling via easterneuropeanmovies.com.

Meer informatie

Poolse Organisatie voor Toerisme in Amsterdam (tel. 020 620 9399, polen.travel/nl) of Brussel (tel. 02 740 0620, polen.travel/nl-be)

Spoorlijn naar Hel
Dat er nu treinen rijden over het langgerekte schiereiland naar het afgelegen Hel heeft te maken met oorlog, landjepik en defensie. De Oostenrijk-Hongaarse overheersers lieten in Polen een fors spoorwegnet na, maar Pommeren was wat achtergebleven. In 1898 werd een nieuwe spoorlijn geopend van Reda naar Puck, maar daar hield het op. Reden om het spoor door te trekken was er niet; op het schiereiland Hel woonde slechts een handvol vissers.
Na de Eerste Wereldoorlog werd Danzig een Vrije Stad en had de Tweede Poolse Republiek een nieuwe haven nodig. Die kwam in Hel en toen werd de spoorlijn wél doorgetrokken. Ineens was het schiereiland uitstekend bereikbaar, het toerisme kwam op gang en er kwamen badplaatsen met kuurhuizen en hotels. Later veranderde Hel in een kustfort en werd ook de spoorlijn nog louter voor militaire doeleinden gebruikt.
Tegenwoordig is het weer de plek waar de Polen zelf graag vakantie vieren. In de zomer rijden er rechtstreekse treinen vanuit Warschau, Krakau, Lodz, Wrocław en Poznan. Het hele jaar door rijden er ook stoptreinen van Gdynia naar Hel. Uitstappen kan in Chalupy, Kuznica, Jastarnia, Jurata en Hel. Het eindstation van Hel in vakwerkstijl dateert nog uit 1922, toen de spoorlijn op het schiereiland werd aangelegd.

Met een slakkengangetje naar Zakopane

Zakopane is in zomer en winter een populaire bestemming, rechtstreeks per trein bereikbaar vanuit o.a. Warschau, Szczecin en Gdansk. Vanuit Krakau rijden zowel intercity’s van pkp als stoptreinen van Polregio. Plan je reis van tevoren; vanwege werkzaamheden worden treinen regelmatig vervangen door bussen – en die route is minder mooi.

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.