Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 14

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Praag is dichterbij dan je denkt: overdag trein je er via Berlijn in twaalf uur heen, maar er rijdt ook een nachttrein, waarmee je ’s ochtends uitgeslapen aankomt. Tsjechië heeft het dichtste spoorwegnet van Europa; prachtige steden als Pilsen, Brno en Cesky Krumlov zijn per hogesnelheidstrein of intercity bereikbaar en door bergen en dalen rijden ouderwetse boemeltreintjes naar stille dorpjes en grandioze kuuroorden. Waar Tsjechië een van de populairste bestemmingen van het voormalig Oostblok is, is buurland Slowakije nog de ultieme geheimtip.

Hoofdstuk 14: Tsjechië & Slowakije

Tsjechië

  • 9619 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: Ceske drahy (CD), overige vervoerders: RegioJet, Leo Express, GW Train Regio
  • Reisplanner & tickets: idos.cz, cd.cz, app: Muj vlak
  • Treinpas: Met de Tsjechiëpas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen één maand voor een vast bedrag door het land; interrail.eu.
  • Kortingstickets: First Minute-tickets van de CD zijn tot 80% goedkoper, beperkt verkrijgbaar en online boekbaar van drie maanden tot enkele dagen voor vertrek.

Slowakije

  • 3626 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: Zeleznicna spolocnost (ZSSK), andere vervoerders: RegioJet, Leo Express
  • Reisplanner & tickets: imhd.sk, zssk.sk, app: Ideme vlakom
  • Treinpas: De Slowakijepas van Interrail is er voor 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen één maand, al is de kans groot dat je met losse tickets voordeliger uit bent.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Boemelen in de Boheemse Kuurdriehoek

Heenreis

Reis overdag per IC Berlijn van Amsterdam (via o.a. Amersfoort, Deventer en Hengelo) naar Berlijn en stap over op de EuroCity Berliner naar Praag, totale reistijd circa 12 uur. Tickets: nsinternational.com of bahn.de/nl. Of neem de slaaptrein van European Sleeper die in zo’n 16 uur van Brussel via o.a. Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Amersfoort en Deventer naar Berlijn, Dresden en Praag rijdt; europeansleeper.eu.

Treinreis

De trein van GW Train Regio rijdt ongeveer eens per twee uur van Mariënbad naar Karlsbad v.v. In Mariënbad vertrekt deze trein vanaf het hoofdstation (Marianske Lazne) en stopt ook in het kleine, dichter bij het centrum gelegen benedenstation (Marianske Lazne-mesto). Ook in Karlsbad zijn er twee stations: de lokale boemel arriveert in het benedenstation (Karlovy Vary dolni nadrazi), de intercity terug naar Praag vertrekt vanuit het hoofdstation (Karlovy Vary). Info: gwtr.cz, reisplanner en tickets: idos.cz, cd.cz.

Hoteltips

  • Mariënbad: Het beste kuurhotel is Nove Lazne uit 1896 met vijf sterren en kamerprijzen vanaf circa 100 euro. Een week kuren inclusief kamer, halfpension, toegang tot de Romeinse baden en dagelijkse behandelingen kost vanaf circa 1000 euro. Boeken: ensanahotels.com/nove-lazne.
  • Karlsbad: Grandhotel Pupp is sinds 1701 de plek om te zijn, met vijf sterren en kamerprijzen vanaf 120 euro. Behandelingen in de spa variëren van een hydromassage van 20 minuten voor circa 30 euro tot een anderhalf uur durende gezichtsbehandeling met 24-karaats goud voor ruim 200 euro. Boeken: pupp.cz.

Meer informatie

Tsjechisch Bureau voor Toerisme, visitczechrepublic.com/nl

Het verdriet van Mariënbad
‘Ik heb alle kuuroorden van Europa bereisd,’ schreef koning Edward VII naar huis,  ‘maar nergens was ik zo betoverd door de poëzie der schoonheid als hier in Mariënbad.’ De Britse koning, eind negentiende eeuw ’s werelds machtigste man, kwam hier negen keer kuren. Hij verbleef dan steevast in de altijd voor hem gereserveerde koninklijke suite in Hotel Weimar, een suikertaart in jugendstil van de Weense architect Arnold Heymann met een bordes en nog veel meer balkonnetjes en zuilen en torentjes en gebeeldhouwde engeltjes. Ooit was het luxehotel met stip de hotspot van Marienbad. Het was zó populair dat er zelfs geen bed meer was voor Goethe; hij logeerde toen noodgedwongen in het pension ernaast. Netflix bestond nog niet en dus entertainden de hotelgasten elkaar: Chopin speelde piano, operadiva Anna Milder zong Fidelio, Gontsjarov schreef Oblomov, Edward ontmoette keizer Frans Jozef en de Duitse hofschilder Wilhelm Hensel schilderde portretten van het bohemiengezelschap.  Maar sinds 1994 staat Hotel Weimar leeg. De okergele verf bladdert van de muren, deuren hangen uit hun sponningen en vanwege instortingsgevaar werd de achtervleugel gesloopt. De panden aan weerszijden staan er pico bello bij: op Goetheplein 7 dient voorheen Grand Hotel Stern van dezelfde architect weer als luxueus kuurhotel, en op nummer 11 is in het voormalige pension De Gouden Druiven het stadsmuseum ondergebracht. Hopelijk wordt ook de grande dame van Mariënbad in oude luister hersteld; tot die tijd is Hotel Weimar een imposant toonbeeld van vergane glorie.

Over de Jeugdspoorlijn door de Vallei van Vreugde

De Slowaakse hoofdstad Bratislava ligt dicht bij Wenen; treinen rijden frequent en de ÖBB biedt een speciaal Bratislava-ticket met extra voordelen. Vanuit Bratislava reis je door naar Zvolen, waar de trein naar Hronska Dubrava en Banska Stiavnica vertrekt.

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.