Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 15

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Dankzij de centrale ligging in Midden-Europa lonken uitstapjes over de grens: vanuit Slovenië ben je zo in het Oostenrijkse Graz, het Italiaanse Triëst of in Zagreb of Rijeka in Kroatië. Maar Slovenië zelf heeft ook genoeg te bieden voor een ontspannen treinvakantie. Dankzij een spoorwegnet van ruim 1200 kilometer is elke uithoek bereikbaar, van beeldschoon Maribor in het noordoosten via de hippe hoofdstad Ljubljana tot de badplaatsen aan de Sloveense Rivièra.

Hoofdstuk 15: Slovenië

  • 1200 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: Slovenske Zeleznice (SZ)
  • Reisplanner: potniski.sz.si/en
  • Tickets: eshop.sz.si/en
  • Treinpas: Met de Sloveniëpas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen het hele land door. Voor de InterCitySlovenija (ics) is een toeslag verschuldigd en reserveren verplicht, voor reguliere intercity’s en regionale treinen geldt dit niet.
  • Kortingstickets: Met het Slovenië-Ticket van de Sloveense spoorwegen reis je naar keuze een dag (€ 15), drie dagen (€ 20), een week (ma-zo, € 35) of een kalendermaand (€ 70) onbeperkt door het hele land per OV, met uitzondering van stadsbussen.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Kronkelspoor door het groene westen van Slovenië

Heenreis

Reis ’s middags vanuit Nederland per ice via Keulen naar München en stap ’s avonds over op de EuroNight richting Zagreb (reserveren verplicht, keuze uit zitplaats, couchette of slaapcoupé), die ’s ochtends vroeg arriveert in Jesenice. Totale reistijd 17 uur, enkele reis vanaf € 68, plannen en boeken via bahn.de/nl. Het kan ook andersom: ’s nachts per Nightjet naar München en overdag verder via Villach naar Jesenice. Behalve via Oostenrijk is Jesenice ook bereikbaar vanuit de Sloveense hoofdstad Ljubljana in vijf kwartier.

Treinreis

De spoorlijn van Jesenice naar Triëst is in totaal 142 kilometer lang, maar wordt in tenminste twee etappes afgelegd; eerst het Sloveense deel van Jesenice naar Nova Gorica, dan met bus 1 de grens over naar Gorizia en verder per Italiaanse trein naar Triëst. De totale reistijd, zonder tussenstops maar inclusief overstap per bus, is vier uur. Op het Sloveense deel gaan zes à zeven treinen per dag, op het Italiaanse deel rijdt gemiddeld eens per uur een trein. Plannen via bahn.de/nl, treintickets voor Slovenië via sz.si en voor Italië via trenitalia.it.

Verblijf

Vermeld zijn steeds vanafprijzen voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

  • Jesenice: op 2 minuten lopen van het station biedt Ejga een goed traditioneel restaurant en enkele moderne gastenkamers; € 88, ejga-jesenice.si.
  • Nova Gorica: Op 10 minuten lopen van het treinstation is een studio met keuken in Vila Burbonka een comfortabele optie; € 102, vilaburbonka.com.
  • Gorizia: Grand Hotel Entourage heeft 40 kamers in een zestiende-eeuws palazzo, op 25 minuten lopen van het station in de oude stad; € 80, hotelentourage.it.
  • Triëst: tegenover het treinstation staat het budgetvriendelijke B&B Hotel; € 72, hotel-bb.com. De luxueuze keuze is het Savoia Excelsior Palace; € 207, starhotels.com.

De verlokkingen van de Bohinj-spoorlijn
Behalve de in dit verhaal genoemde plaatsen zijn er nog meer aanlokkelijke tussenstations om uit te stappen. Zoals:
Jesenice: behalve vertrekstation van de Bohinj-spoorlijn is dit ook een goede uitvalsbasis voor het Nationaal Park Triglav, een van Europa’s grootste natuurparken.
Podhom: vanaf dit station wandel je in een kwartier naar de ingang van de Vintgarkloof, die alleen toegankelijk is met een vooraf online gekocht ticket met tijdslot.
Bohinjska Bistrica: stap hier over op de bus naar het Meer van Bohinj – volgens sommigen nóg mooier dan het Meer van Bled en in ieder geval minder toeristisch.
Podmelec: dit alpengehucht van nog geen honderd inwoners is lieflijk gelegen aan de rivier de Baca en beschikt over een stationnetje, een kerkje en een waterval.
Most na Soci: dit dorp van vierhonderd zielen ligt op een schiereilandje aan aan een turkoois stuwmeer met wandelpaden en strandjes plus enkele pensions en restaurantjes.
Kanal: dit stadje met vijfduizend inwoners ligt ook al prachtig bij een stenen boogbrug over de Soca, met een klein maar fijn historisch centrum en prima voorzieningen.
Monfalcone: het laatste station voor Triëst is dit Venetiaanse stadje van dertigduizend inwoners aan de Golf van Panzano. Maak een uitstapje naar eilanddorp Grado.

Per trein naar de Sloveense Rivièra

Divaca is bereikbaar per rechtstreekse trein vanuit Ljubljana (ca. 9 treinen per dag) en Triëst (3 treinen per dag). Tussen Divaca en Koper rijden vier à vijf treinen per dag, de reistijd is 40 tot 50 minuten en een enkele reis kost nog geen 5 euro. Reisplanner en tickets: sz.si

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.