Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 16

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Kroatië en Bosnië-Herzegovina hebben nauwelijks een reputatie als bestemming voor mooie treinreizen; in het ene Balkanland is het spoorwegnet beperkt en van het andere is de bereikbaarheid belabberd. Niettemin lopen hier twee van Europa’s mooiste spoorlijnen, in beide gevallen van het binnenland dwars door de woeste bergen naar de Adriatische Zee. En de treinkaartjes zijn er spotgoedkoop.

Hoofdstuk 16: Kroatië & Bosnië

Kroatië

  • 2617 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: HZ Putnicki Prijevoz (HZPP)
  • Reisplanner en tickets: hzpp.hr
  • App: HZPP
  • Treinpas: Met de Kroatiëpas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen door het land, vanaf € 51. Check voor aankoop of je met losse treinkaartjes misschien voordeliger uit bent.

Bosnië-Herzegovina

  • 1032 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappijen: Zeljeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ZFBH), Željeznice Republike Srpske (ZRS)
  • Reisplanner en tickets: zfbh.ba
  • App: ZFBH
  • Treinpas: Er is geen Interrail-landpas verkrijgbaar voor Bosnië-Herzegovina. Wel is de Global-pas er geldig, maar in de praktijk zullen losse kaartjes vaak voordeliger zijn.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

De Dalmatië Express naar 101 droomeilanden

Heenreis

Neem ’s avonds in Amsterdam, Utrecht of Arnhem de Nightjet naar München, stap ’s morgens uitgeslapen in de Railjet naar Villach en dan op de intercity of Eurocity die tegen de avond aankomt in Zagreb. Totale reistijd 22 uur, enkele reis vanaf € 85, boeken via oebb.at (Nightjet naar München) en bahn.de/nl (München-Zagreb).

Treinreis

De trein van Zagreb naar Split rijdt een- of tweemaal daags en doet er zesenhalf uur over. Neem zelf eten en drinken mee, want er is geen restaurantrijtuig of catering aan boord. ’s Zomers gaat er ook een nachttrein met zitplaatsen, couchettes en slaapcoupés. Enkele reis vanaf € 15, hzpp.hr.

In Zagreb

Eten: Dé lokale specialiteit van Zagreb is strukli, een gekookt of gegratineerd gerecht van deeg met kaasvulling, en het kleine maar fijne eetcafé La Struk serveert niets anders; dagelijks 11-22u, Skalinska ul. 5. Doen: Museum voor Verbroken Relaties, dagelijks 10-21u, € 7, brokenships.com. Slapen: Grand Hotel Esplanade werd in 1925 gebouwd voor de passagiers van de Oriënt Express en staat op een paar passen van het treinstation; tweepersoonskamer vanaf € 180 incl. ontbijt, esplanade.hr. VVV: Trg Bana Jelačića 11, ma-vr 09-20, za-zo 10-18u, infozagreb.hr.

In Split

Doen: Galerija Mestrovic & Crikvine-Kastilac, Setaliste Ivana Mestrovica 46, di-zo 09-17u, € 12, mestrovic.hr. Varen: Jadrolinija en Kapetan Luka/Krilo varen van Split naar de eilanden Brac, Hvar, Solta en Vis; jadrolinija.hr, krilo.hr. Slapen: Vijfsterrenhotel Cornaro heeft modern ingerichte kamers, een dakterrasbar met weergaloos uitzicht op Split en misschien wel het beste ontbijt van de Balkan; tweepersoonskamer vanaf € 155 incl. ontbijt, cornarohotel.com. VVV: in het Paleis van Diocletianus bij de kathedraal en aan de Riva, ma-vr 09-16, za 09-14, zo gesloten, visitsplit.com

Eilandhoppen in Kroatië
Hoewel de in het binnenland gelegen hoofdstad Zagreb de bezoeker veel te bieden heeft, is de kans groot dat je naar Kroatië komt voor de 6000 kilometer (!) lange kustlijn met zijn azuurblauwe en handwarme zee en 1200 eilanden. Vanuit Split vaar je over naar de Dalmatische eilanden Brac, Hvar, Korcula en Vis, plus naar het Italiaanse Ancona, maar er zijn meer aantrekkelijke uitvalsbases.
• Vanuit Pula, op het zuidelijkste puntje van het schiereiland Istrië, vertrekken veerboten naar de Noord-Dalmatische eilanden Unije, Susak, Losinj, Ilovik en Silba, en naar de Italiaanse steden Venetië en Triëst. Per trein is de havenstad niet bereikbaar vanuit de rest van Kroatië, maar wel vanuit Slovenië. Ook is er een goede busverbinding met Rijeka.
• Vanuit Rijeka, dat goed bereikbaar is per trein vanuit Zagreb, vertrekken veerboten naar de eilanden Cres en Rab in de Kvarnergolf.
• Vanuit Zadar hop je naar zo’n veertien verschillende eilanden, waaronder Pag, Ugljan en Pasman, en er vertrekt een veerboot naar het Italiaanse Ancona.
Dubrovnik is vanuit Split bereikbaar per bus of bij voorkeur per veerboot. Daarvandaan vertrekt een veerboot naar Bari in Italië.

De mooiste treinreis in onbereikbaar Bosnië

De trein van Sarajevo naar Mostar rijdt tweemaal daags, de reistijd is twee uur en een enkeltje kost € 7,50. Het eindpunt van de lijn is normaliter Capljina, bij de Kroatische grens op 20 kilometer van de Adriatische Zee. Alleen in de zomer op vrijdag, zaterdag en zondag rijdt de trein door naar het Kroatische Ploce aan de kust. Info en tickets: zfbh.ba

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.