Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 2

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Zwitserland het treinland bij uitstek? Dan ken je Duitsland nog niet. Hier ligt tien keer zoveel spoor: bijna 40.000 kilometer, het grootste spoorwegnet van Europa. Niet alleen de omvang, ook de variatie is groot: je kunt hier kiezen uit hogesnelheidslijnen, lokale boemeltjes, bergspoorwegen en eilandtreinen. Zo reis je van chique kuuroorden aan de Oostzee via hippe steden als Hamburg en Berlijn langs de kastelen in het Rijnland naar de Beierse Alpen.

Hoofdstuk 2: Duitsland

 • 39.400 kilometer spoorlijn
 • Nationale spoorwegmaatschappij: Deutsche Bahn (DB), overige vervoerders: o.a. Transdev, Flixtrain, Vias Rail, Usedomer Bäderbahn (UBB)
 • Reisplanner & tickets: bahn.de/nl
 • App: DB Navigaotor
 • Voordeelticket: Met het Deutschland-Ticket reis je voor € 49 per kalendermaand met al het regionale OV (trein, tram, bus en metro). Niet geldig in ICE, IC en EC.
 • Treinpas: Met de German Rail Pass reis je 3, 4, 5, 7, 10 of 15 dagen, naar keuze aaneengesloten of binnen een maand, onbeperkt per trein door Duitsland, inclusief ICE, IC en EC, en ook van/naar enkele buitenlandse bestemmingen, vanaf € 153.
 • Kortingspas: Met de Probe Bahncard 25 krijg je voor nog geen € 20 drie maanden lang 25% korting op reguliere én kortingstickets voor binnenlandse treinreizen.
 • Kortingstickets: Super Sparpreis vanaf € 19 voor binnenlandse reizen of € 29 voor internationale reizen.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Moord in de Rheingold Express

Treinreis

Wie de hele route van de Rheingold na wil reizen, start op station Hoek van Holland Haven en reist via Rotterdam, Utrecht en Arnhem naar Keulen, daarvandaan verder langs de Rijn naar Mainz, en vervolgens per sneltrein via Bazel naar Genève. Plan je reis via bahn.de/nl.

Vintage-trein

De Freundeskreis Eisenbahn Köln (FEK) organiseert een paar keer per jaar een pretritje langs de Rijn of elders in Duitsland met hun vintage-Rheingold. Kijk voor het actuele programma op rheingold-zug.com.

Overnachten

Vermeld is steeds de vanafprijs voor een kamer voor twee personen inclusief ontbijt.

 • Keulen: Excelsior Hotel Ernst is een van de oudste grand hotels van Keulen en staat naast het station en tegenover de Dom; € 350, excelsiorhotelernst.com. Budgetoptie: Ibis Köln am Dom in het stationsgebouw; € 145, ibis.com.
 • Königswinter: Driesterrenhotel Das Krone ligt centraal in de Haupstrasse en biedt eenvoudige kamers en een fantastisch veganistisch ontbijt; € 100, daskrone.de.
 • Sankt Goar: Rheinhotel is een old-school Rijnhotel sedert 1789 met 2 sterren en 10 moderne kamers – boek er wel een met uitzicht op de Rijn; € 90, rheinhotel-st-goar.de.
 • Bingen: Papa Rhein is een modern loungehotel aan de Rijn met 55 kamers, een spa, twee restaurants en een plonsbadje op het dakterras; € 290, paparheinhotel.de. Budgetoptie: NH Bingen; € 110, nh-hotels.com.
 • Genève: Hôtel Cornavin met 4 sterren en 164 kamers is wat sleets, maar staat pal naast het treinstation en het uitzicht vanuit het ontbijtrestaurant is puik; € 170, fassbindhotels.ch.

Meer informatie

Reis de Rheingold achterna
De legendarische luxetrein Rheingold rijdt sinds 1987 niet meer, maar de reis kan nog altijd gemaakt worden, over dezelfde spoorlijn langs de Rijn, maar nu met moderne treinen. Er zijn verschillende varianten, maar dit zou een reisplan kunnen zijn:
– Van station Hoek van Holland Haven met metro B naar Schiedam Centrum;
– Van Schiedam Centrum per NS-intercity naar Utrecht;
– Per ICE van Utrecht naar Keulen;
– Per intercity of regiotrein van DB van Keulen langs de Rijn naar Mainz*;
– Van Mainz per sneltrein naar Genève met overstap in Bazel, Olten of Bern.
*) Vanuit Keulen lopen twee spoorlijnen zuidwaarts: de hogesnelheidslijn richting Frankfurt waar ice’s overheen razen en de klassieke spoorlijn langs de Rijn – die reis duurt dubbel zo lang, maar is tien keer zo mooi. Wil je zeker weten dat je een ticket koopt voor de panoramische route, vul dan in de reisplanner van DB als ‘tussenhalte’ Koblenz in. Alle treinen die via Koblenz rijden, volgen de spoorlijn langs de Rijn – afhankelijk van vertrekstation en bestemming via de linker- of rechteroever. Op verschillende plekken varen ook veerboten; zo zijn Sankt Goar en Sankt Goarshausen, Koblenz en Ehrenbreitstein, en Bingen en Rüdesheim uitstekend met elkaar te combineren.

Kuifje aan de Oostzee

Usedom is goed bereikbaar per trein: per IC naar Berlijn, per regiotrein naar Züssow en dan verder per Usedomer Bäderbahn. De hoofdlijn loopt van Züssow over de brug via Zinnowitz en de drie Kaiserbäder naar het Poolse Swinoujscie. Voor Peenemünde overstappen in Zinnowitz. Een dagticket voor trein en bus op Usedom kost € 21, ubb-online.com.

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.