Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 4

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Dankzij het uitgebreide en betrouwbare spoorwegnet zijn steden als Montreux, Luzern, Bazel en Zürich maar ook zo’n beetje elk piepklein Alpendorp bereikbaar per spoor. De gemiddelde Zwitser reist jaarlijks 2459 kilometer per trein – meer dan welk ander volk ook ter wereld. Massa’s toeristen reizen speciaal hierheen voor wereldberoemde treinen als de Glacier Express, Golden Pass en Bernina Express. Welkom in Zwitserland, het treinland bij uitstek.

Hoofdstuk 4: Zwitserland

 • 5323 kilometer spoorlijn
 • Nationale spoorwegmaatschappij: Schweizerische Bundesbahnen (SBB), overige vervoerders: o.a. Bern-Lötschberg-Simplon (BLS), Südostbahn (SOB), Rhätische Bahn (RhB), Chemin de fer Montreux Oberland Bernois (MOB)
 • Reisplanner & tickets: sbb.ch, app: SBB Mobile
 • Treinpassen: met de Zwitserlandpas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen één maand, voor een vast bedrag; interrail.eu. Met de Swiss Travel Pass reis je 3, 4, 8 of 15 dagen, naar keuze aaneengesloten of binnen één maand; swisspass.ch. Daarnaast zijn er treinpassen voor verschillende regio’s, zoals de Jungfrau, Graubünden of Berner Oberland.
 • Kortingstickets: De tot 70% goedkopere Sparbillette en Sparbillette International van sbb zijn beperkt beschikbaar. Alleen geldig voor de gekozen treinverbinding en niet-restitueerbaar.
 • Kortingspas: Met de Swiss Half Fare Card reis je een maand lang voor de halve prijs met trein, bus, boot en stadsvervoer.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Het Bernina Mysterie

Heenreis

Vanuit Amsterdam rijdt elke avond een Nightjet in 11½ uur naar Zürich. Opstappen kan ook in Utrecht en Arnhem. Een enkele reis kost vanaf 40 euro voor een zitplaats of 50 euro voor een ligplaats. Of reis overdag met de ICE van Amsterdam met overstap in Bazel naar Zürich; reistijd circa 10 uur, enkele reis vanaf 40 euro. Boeken kan via nsinternational.com. Vanuit Zürich reis je in 1 à 1½  uur door naar Chur.

Treinreis

De Bernina Express rijdt op twee routes: Chur-Tirano, in het winterseizoen eenmaal en in het zomerseizoen tweemaal per dag, en Sankt Moritz-Tirano, eenmaal resp. driemaal per dag. Voor deze treinen betaal je het reguliere tarief plus een toeslag van 10 tot 16 Zwitserse franken, afhankelijk van het seizoen. Boeken kan via rhb.ch. De Swiss Pass is geldig; dan betaal je alleen nog de toeslag.

Hoteltips

 • Chur: Hotel Freieck is een eenvoudig driesterrenhotel in een mooi pand in de oude stad, op tien minuten lopen van het station; kamerprijzen vanaf 100 euro.
 • Sankt Moritz: Tegenover het treinstation is een art-nouveau-hotel uit 1906 in 2022 heropend als het luxueuze boetiekhotel Grace La Margna.
 • Bernina: Bom bovenop de Berninapas, op het hoogste punt van de spoorlijn op 2253 meter, staat de bergherberg Ospizio Bernina; vanaf 75 euro.
 • Tirano: Albergo Bernina, recht tegenover het treinstation, heeft grote kamers voor een kleine prijs en een restaurant voor prima pasta en pizza’s; vanaf 50 euro.
 • Lugano: Hotel Lugano Dante staat naast de eindhalte van de funiculair van het treinstation naar het centrum en is opgepimpt tot modern designhotel; vanaf 150 euro.

Meer informatie

Zwitserland Toerisme, MySwitzerland.com/treinreizen

James Bond op de top
De Bernina Express is bepaald niet de enige beroemde treinreis die in Zwitserland gemaakt kan worden. Sinds 1930 rijdt de Glacier Express van Sankt Moritz naar Zermatt aan de voet van de Matterhorn. Deze reis van bijna driehonderd kilometer duurt acht uur – nog net iets trager dan de Bernina Express. Met een gemiddelde snelheid van 36 kilometer per uur wordt de Glacier Express dan ook wel ‘de langzaamste sneltrein ter wereld’ genoemd. Je kunt ook de Gotthard Panorama Express nemen: per boot van Luzern over het Vierwoudstrekenmeer en dan per trein over de Gotthardspoorlijn naar Lugano in het Italiaanstalige kanton Ticino. Of stap in de Golden Pass Line van Luzern via Interlaken en Gstaad naar Montreux aan het Meer van Genève. Neem ze alle vier, dan zie je in een week tijd heel Zwitserland per trein.
En dan zijn er nog talloze bergtreintjes en kabelbanen naar de alpentoppen. Zo brengt de Berner Oberland Bahn je van Interlaken naar Lauterbrunnen, om per kabelbaan, boemeltrein en weer per kabelbaan verder te reizen naar de Schilthorn, met op 3000 meter hoogte het ronddraaiende restaurant Piz Gloria – bekend van de James Bond-film On Her Majesty’s Secret Service. Vanuit Interlaken vertrekt ook de Jungfraubahn naar de Jungfraujoch, op 3454 meter het hoogste treinstation van Europa – met Zwitserlands langste gletsjer en sneeuwgarantie. De Gornergrat-Bahn is Zwitserlands oudste en Europa’s hoogste tandradtrein, die vanuit Zermatt in een halfuur naar 3000 meter hoogte ratelt, voor uitzicht op de Gornergletsjer en de Matterhorn.

Per trein naar de Toverberg

Reis vanuit Thusis met de Rhätische Bahn of vanuit Zürich met de SBB naar Landquart. Daar vertrekt elk uur een rechtstreekse trein naar Davos, reistijd één uur. De Thomas Mann-suite in het Waldhotel kost een fortuin, maar een kamer met balkon is er vanaf 150 euro.

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.