Nieuwsbrief
3 min read

Hoofdstuk 5

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

De Trevifontein in Rome, de kunstschatten van Florence, slenteren door de straatjes van Napels, de geur van de Bloemenrivièra: het Italiaanse leven is zoet. En er bestaat geen betere manier om Italië ontdekken dan via de bijna 17.000 kilometer spoorlijn – la dolce via ferrata.

Hoofdstuk 5: Italië

  • 16.723 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: Trenitalia, overige vervoerders: Italo, Trenord
  • Reisplanner en tickets: trenitalia.com
  • App: Trenitalia
  • Treinpas: Met de Italiëpas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen één maand door Italië, vanaf € 105; interrail.eu.
  • Kortingstickets: Voor binnenlandse reizen van Trenitalia heten de voordeeltarieven Super Economy en Economy (beperkt beschikbaar, vanaf circa 10 euro) en voor internationale reizen heten ze Smart en Smart2 (idem, vanaf circa 30 euro). Het goedkoopste ticket voor de hogesnelheidstreinen van Italo heet ‘Low Cost’ (beperkt beschikbaar, vanaf circa 15 euro).

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Trein op zee

Heenreis

  • Optie 1: Neem ’s ochtends in Amsterdam (of Utrecht of Arnhem) de ICE naar Basel en stap ’s middags over op de Eurocity die ’s avonds arriveert in Milaan. Reisduur 12 uur, enkele reis vanaf € 67; Amsterdam-Basel: nsinternational.com, Basel-Milaan: trenitalia.com.
  • Optie 2: Neem ’s avonds de Nightjet naar Basel en stap over op de Eurocity die ’s ochtends arriveert in Milaan. Reisduur 14 uur, enkele reis vanaf € 80, oebb.at.

Slaaptrein

De Intercity Notte vertrekt dagelijks om 20:10 uur van Milano Centrale en arriveert de volgende dag om 16:55 uur in Palermo. In Messina wordt de trein gesplitst in een deel voor Syracuse en een deel voor Palermo. Reisduur 21 uur, enkele reis vanaf € 50, trenitalia.com.

Terugreis

Terug kan natuurlijk met dezelfde slaaptrein in omgekeerde richting, maar een aantrekkelijk alternatief is de veerboot van Grandi Navi Veloci van Palermo naar Genua. Reisduur 21 uur, enkele reis vanaf € 60, gnv.it.

Accommodatie

  • Milaan: HD8 Hotel is een prettig geprijsd designhotel tegenover het treinstation met 4 sterren en 79 kamers. Tweepersoonskamer inclusief ontbijt vanaf € 130, hd8hotelmilano.it.
  • Palermo: Palazzo Natoli is een centraal gelegen boetiekhotel met 4 sterren en 12 rustiek ingerichte kamers. Tweepersoonskamer vanaf € 140 inclusief ontbijt, palazzonatoli.com.

Meer informatie

De groene treintjes van Sardinië

Dienstregeling en prijzen: treninoverde.com (alleen Italiaans)

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.