Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 7

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Pintxos eten in Baskenland, bier uit een klein glaasje drinken in Madrid, sinaasappels plukken op straat in Sevilla en aardbeien met slagroom verorberen in koninklijk Aranjuez: in het reusachtige luilekkerland Spanje zijn de mogelijheden eindeloos. Dankzij ruim 15.000 kilometer spoorlijn en een breed scala aan treinen, van supersnelle ave’s tot panoramische eilandboemeltjes, valt het land perfect per trein te ontdekken.

Hoofdstuk 7: Spanje

  • 16.026 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE), overige vervoerders: o.a. Euskotren, Ferrocarril de Sóller, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV)
  • Reisplanner & tickets: Renfe.com, app: Renfe
  • Treinpas & rittenkaart: met de Spanjepas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen één maand, vanaf € 148; interrail.eu. De Renfe Spain Pass biedt keuze 4, 6, 8 of 10 treinreizen binnen één maand en is een rittenkaart: elke reis zonder overstap telt als één rit. Ook geldig in hogesnelheidstreinen, reserveringskosten inbegrepen. De prijs varieert van bijna 200 euro voor 4 reizen tot ruim 400 euro voor 10 reizen; renfe.com.
  • Kortingstickets: Voordeeltickets voor langeafstands-, hogesnelheids- en exprestreinen heten Básico, zijn vanaf 90 dagen (ave) of 60 dagen voor vertrek beperkt verkrijgbaar en alleen voor Standard (2e klasse).

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Moord op het kolenspoor

Heenreis

Bilbao is vanuit Nederland of België binnen een dag per trein bereikbaar. Neem ’s ochtends de Eurostar naar Parijs, reis per metro of RER van Gare du Nord naar Gare Montparnasse en stap in de TGV naar Hendaye. Tegenover het SNCF-station staat het station van Euskotren. Neem de trein naar San Sebastian en stap over op de trein naar Bilbao. Deze arriveert op station Matiko, de Expreso de La Robla vertrekt van station La Concordia. De totale reistijd van Amsterdam naar Bilbao is zo’n 13 uur. Let op: de treinen van Euskotren zijn niet opgenomen in de internationale reisplanners; zie euskotren.eus. In juli en augustus rijdt er driemaal per week een slaaptrein (Intercités de nuit) tussen Parijs (Gare d’Austerlitz) en Hendaye.

Expreso de La Robla

Sinds de auteur de reis maakte, is de opzet iets veranderd: de heenreis van Bilbao naar León en de terugreis van León naar Bilbao zijn te boeken als aparte railcruises van elk 2 nachten en 3 dagen. De trein rijdt in juni, juli, september en oktober. Een privécabine kost € 1750 voor één persoon en € 2000 voor twee personen. Excursies, maaltijden, wijn, fris, koffie en thee zijn inbegrepen, overige alcoholische dranken niet. Info en boeken: renfe.com.

Hoteltips

  • Gran Hotel Domine Bilbao is een kek designhotel met vrolijk retro-interieur van kunstenaar Javier Mariscal, met 145 kamers vanaf € 200 inclusief ontbijt; granhoteldominebilbao.com
  • In Getxo of ‘Bilbao aan Zee’ huist Hotel Embarcadero in een villa in neo-Baskische stijl met hip interieur, met 27 kamers vanaf € 180 inclusief ontbijt; hotelembarcadero.com.

Meer informatie

Spaans Verkeersbureau; spain.info

Railcruises in Spanje
Hij wordt ook wel de Spaanse Oriënt Express genoemd: de Tren Al Andalus rijdt met super-de-luxe lounge-, restaurant- en slaapwagons van een eeuw oud in een week tijd langs alle hoogtepunten van Zuid-Spanje: Sevilla, Cordoba, Granada, Ronda en Cadiz. Hier is je Interrailpas of Básico-ticket niet geldig; een treinkaartje voor een suite met tweepersoonsbed en badkamer kost zo’n 10.000 euro voor twee.
In het groene noorden van Spanje rijdt El Transcantábrico in een week van León of San Sebastian naar Santiago de Compostela. Vier loungewagons met bibliotheek, bars en dansvloer, suites met tweepersoonsbed, airco, minibar en badkamer. Een kaartje kost zo’n 11.000 euro voor twee.
De budgetversie van El Transcantábrico is El Expreso de La Robla. Keuze uit twee routes van drie nachten/vier dagen: in voor- en najaar van Bilbao door de bergen naar León en retour, in de zomer van Gijón langs de kust naar Santiago de Compostela en terug. Een privécabine voor twee kost zo’n 2000 euro.
De Costa Verde Express rijdt in de zomermaanden in 6 dagen en 5 nachten van Bilbao via Santander, Santillana del Mar, Oviedo, Gijón en Viveiro naar Santiago de Compostela. Ook in deze luxetrein zijn alle excursies en maaltijden inbegrepen, een suite voor twee kost zo’n 7000 euro.
Budgettip: langs de Noord-Spaanse kust, helemaal van de Pyreneeën naar Galicië, kronkelt zo’n 800 kilometer smalspoor. Stippel zelf een mooie boemelroute met tussenstops uit via San Sebastian, Bilbao, Santander en Gijón naar Santiago de Compostela. Zie sandergroen.nl/noordspanje.

Balearisch boemelen

Viermaal daags rijdt de Tren de Sóller van Palma naar Sóller en terug; eerste vertrek om 08:00 uur, laatste terugrit om 18:00 uur. De tram rijdt elk uur; op het hele uur naar Port de Sóller en op het halve uur terug naar Sóller. Een combiticket kost € 32; trendesoller.com.

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.