Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 8

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Van kleine stationnetjes met handbeschilderde tegels die de oogst van de portdruiven langs de Douro verbeelden, via zalige, met nostalgie doordrenkte steden als Porto en Lissabon tot de rode rotskust van de Algarve: Portugal is misschien klein, maar heeft genoeg te bieden voor een wekenlange vakantie. Fijn per trein.

Hoofdstuk 8: Portugal

  • 2786 kilometer spoorlijn
  • Nationale spoorwegmaatschappij: Comboios de Portugal (CP)
  • Reisplanner & tickets: cp.pt
  • App: CP
  • Treinpas: Met de Portugalpas van Interrail reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen één maand door Portugal voor een vast bedrag; interrail.eu.
  • Kortingstickets: Een retourtje is 10% voordeliger dan twee enkeltjes. Voor Alfa Pendular- en Intercidades-treinen zijn beperkt beschikbare Promotickets te koop: tot 56% korting bij aankoop tot 5 dagen voor vertrek, of tot 65% korting bij aankoop tot 8 dagen voor vertrek.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Het portspoor langs de Douro

Heenreis

Per trein is het van Nederland of België naar Portugal een lange reis van zo’n tweeënhalve dag. Er zijn meerdere routes mogelijk, zoals de Thalys naar Parijs, een overnachting aldaar, op dag 2 per TGV naar Barcelona en per AVE naar Madrid, nog een overnachting daar, en op dag 3 via Badajoz en Entroncamento naar Lissabon.

Linha do Douro

Van station Porto Sao Bento vertrekken dagelijks zo’n tien tot twaalf treinen richting de Dourovallei, waarvan de helft rijdt tot Regua en de andere helft doorrijdt naar Pinhao en Pocinho. De hele reis over de 171 kilometer lange spoorlijn duurt drieënhalf uur en een enkeltje kost zo’n 15 euro. Reisplanner en tickets: cp.pt.

Beste periode

De mooiste tijd om de Dourovallei te bezoeken is in de oogstperiode, medio september/oktober. Dan is het er een drukte van belang en kom je er met de auto nauwelijks door, maar met de trein is dat geen probleem. Accommodatie is dan wel duurder. Buiten de oogstperiode is het vroege voorjaar de beste periode.

Accommodatie

Vermeld is steeds de vanafprijs voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

  • Porto: Naast station Sao Bento staat vijfsterrenhotel InterContinental Porto, gevestigd in het achttiende-eeuwse Palacio das Cardosas, met 105 kamers, restaurant en spa; € 240, ihg.com.
  • Vila Nova de Gaia: The Rebello is een modern designhotel in een complex van achttiende-eeuwse wijnpakhuizen op de oever van de Douro, met uitzicht op Porto, vijf sterren, 108 kamers, een dakterrasbar, drie restaurants en een spa met zwembad; € 190, therebello.com.
  • Pinhao: Kies voor het elegante Vintage House Hotel met vijf sterren, vijftig kamers en suites en een uitstekend restaurant; € 220, vintagehousehotel.com. Of slaap naast de druivenranken op een wijngaard, zoals Quinta de la Rosa, met 23 kamers, een zwembad en een restaurant met weids uitzicht op de Douro; € 200, quintadelarosa.com.

Meer informatie

Portugees verkeersbureau, Den Haag, visitportugal.com/nl

Zoek zelf de port op
Langs de Douro wordt al sinds de Romeinen wijn gemaakt en die twee millennia van wijnbouw hebben de afgelegen vallei omgevormd tot een gecultiveerd landschap van spectaculaire schoonheid, door de Unesco bestempeld als Werelderfgoed en vanuit Porto te verkennen per minicruise, trein of auto – het portinstituut heeft een speciale toeristische portroute samengesteld langs coöperaties, museumpjes en quintas die rondleidingen organiseren, en waar vaak ook gegeten en overnacht kan worden. Ook in Porto zelf is genoeg te beleven: de oude binnenstad staat eveneens op de Werelderfgoedlijst, en hier huist het onafhankelijke portinstituut met al haar testlaboratoria en een heus portmuseum. In de oude pakhuizen van de voormalige porthaven wordt de geschiedenis van port uit de doeken gedaan, van het levensgevaarlijke transport met de barcos rabelos, de kleine bootjes die de portvaten over de woest kolkende Douro van de wijngaarden naar Porto brachten, tot de historische bemoeienis van de markies van Pombal, waarmee de Dourovallei ’s werelds eerste gedemarqueerde wijnregio werd. De toeristische dienst van Vila Nova de Gaia, Porto’s dubbelstad aan de overkant van de rivier, deelt plattegrondjes uit met alle porthuizen die er te bezoeken zijn. En geen portliefhebber mist een bezoek aan een Solar do Vinho do Porto; de prachtig ingerichte staatscafés hebben niets dan port op de toog. Die in Porto, met een patio, tuin en uitzicht op de Douro en porthuizen, is al puik, maar nóg mooier is de Solar in Régua, waar je op het terras midden tussen de wijngaarden kiest uit driehonderd soorten, van een simpele ruby voor een euro tot een zeldzame vintage voor 70 euro – per glas, welteverstaan.

Grand tour per spoor door Portugal

Reisplanner en tickets: cp.pt

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.