Nieuwsbrief
5 min read

Hoofdstuk 9

Praktische informatie bij het audioboek van Tussen de rails

Illustratie: Jan Rodrigo
Tussen de rails: De 35 mooiste treinreizen van Europa

Stedentrippen in het drukke en dure maar o zo leuke Londen of dagenlang wandelen in de Schotse Hooglanden zonder een andere levende ziel tegen te komen: met 2576 treinstations om uit te kiezen kun je hier alle kanten op. Of de Britse eilanden nou wel of niet bij Europa horen, daar valt over te twisten, maar gevoelsmatig vormen ze een continent op zich. Hier valt voldoende te beleven voor een wekenlange treinvakantie. All aboard!

Hoofdstuk 9: Groot-Brittannië

 • 15.811 kilometer spoorlijn
 • Nationale spoorwegmaatschappij: Great British Railways (vanaf 2024), overige vervoerders: Great Western Railway (GWR), London and Northeastern Railway (LNER), TransPennine Express, ScotRail e.v.a.
 • Reisplanner & tickets: nationalrail.co.uk
 • App: National Rail
 • Kortingspas: Railcard is beschikbaar voor negen doelgroepen, waaronder jongeren, samenreizende koppels en senioren, en geeft voor £ 30 een jaar lang 34% korting; railcard.co.uk.
 • Treinpas: Met een All-Line Rail Rover krijg je voor een vast bedrag één of twee weken vrij reizen op het hele Britse spoornet (vanaf £ 540; nationalrail.co.uk). Met een BritRail Pass reis je een aantal dagen voor een vaste prijs door Engeland, Wales en Schotland of door een specifieke regio; britrail.com. Met de Great Britain Interrail Pass reis je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen een maand onbeperkt door Groot-Brittannië; interrail.eu.

Beste reizigers
Op het moment van schrijven was de informatie op deze pagina correct. Maar dienstregelingen, prijzen en contactgegevens kunnen natuurlijk veranderen. Check dit dus altijd zelf voor vertrek.

Slapend naar de Schotse Hooglanden

Heenreis

De Eurostar rijdt viermaal daags van Amsterdam en Rotterdam rechtstreeks naar Londen; enkele reis vanaf € 88, eurostar.com. Of neem de veerboot; zie kader.

Slaaptrein

De Caledonian Sleeper rijdt dagelijks, behalve op zaterdag, van het Londense station Euston naar vijf Schotse bestemmingen. Rond negen uur ’s avonds vertrekt de Highlander, die ’s nachts in Edinburgh wordt gesplitst in drie delen naar Aberdeen, Inverness en Fort William. De Lowlander vertrekt tegen middernacht en wordt in Carstairs gesplitst in twee delen voor Edinburgh en Glasgow. Enkele reis vanaf € 60, sleeper.scot.

West Highland Line

De West Highland Line voert vanuit Glasgow naar Crianlarich en splitst daar in een lijn naar Oban en een lijn naar Fort William en Mallaig. Op de website van ScotRail is een audiotour beschikbaar. ScotRail biedt verschillende spoorpassen, waarmee je al snel voordeliger uit bent dan met losse tickets. Enkele reis Glasgow-Mallaig vanaf € 47, scotrail.co.uk.

Accommmodatie

Vermeld zijn steeds vanafprijzen voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

 • Glasgow: Churchill, The Beatles en jfk logeerden in het historische spoorweghotel uit 1883 dat in 2021 heropende als Voco Grand Central; € 125, grandcentral.vocohotels.com.
 • Glenfinnan: De slaapwagon bij het station van Glenfinnan biedt plek aan maximaal tien gasten en is in zijn geheel of per bed te huur; glenfinnansleepingcar.com.
 • Mallaig: The Steam Inn staat op loopafstand van treinstation en veerboot en biedt zes eenvoudige maar adequate kamers plus een pub; € 135, steaminnmallaig.co.uk.

Meer informatie

Visit Britain, Amsterdam, visitbritain.com/nl

De Ronde van Schotland: per veer heen en weer
De Eurostar zoeft in een paar uur via de Kanaaltunnel naar Londen, maar tickets zijn duur en de treinen zijn vaak volgeboekt. Het alternatief: start en eindig je reis met een ontspannen boottocht over het Kanaal of de Noordzee naar Groot-Brittannië. Vanuit Hoek van Holland vaart Stena Line naar keuze overdag of ’s nachts naar Harwich, waar je overstapt op de trein naar Londen. ’s Avonds vertrekt daar de Caledonian Sleeper naar Schotland en de volgende ochtend boemel je verder met Scotrail over de West Highland Line. Voor de terugreis stap je in Newcastle op de nachtboot van dfds naar IJmuiden. De reis in omgekeerde richting maken kan natuurlijk ook.
De veerboten van beide rederijen bieden buffet- en à-la-carte-restaurants, bars, belastingvrije winkels, hutten in verschillende prijsklassen, en entertainment, zoals een casino of bioscoop. Als voetpassagier ben je vaak voordeliger uit dan per Eurostar of vliegtuig. Wie per nachtboot reist, betaalt wat meer voor een hut, maar bespaart een hotelovernachting in bijv. Londen of Glasgow en heeft dan een dag om de stad te verkennen.
 • Stena Line Hoek van Holland-Harwich: € 53* (dagboot) of € 83* (nachtboot), stenaline.nl. Bij het ‘Ferry & Trein’-ticket is de aansluitende trein van Harwich naar Londen of v.v. inbegrepen.
 • DFDS IJmuiden-Newcastle: € 40*, dfds.com
*) Vanaf-prijs per persoon voor een enkele reis, gebaseerd op twee samenreizende voetpassagiers zonder hut (dagboot) of in een standaardhut (nachtboot), exclusief maaltijden en transfers.

Dromend naar Cornwall met de Night Riviera

De Night Riviera rijdt dagelijks behalve op zaterdag van London Paddington naar Penzance v.v.; zitplaats vanaf € 50, slaapcoupé vanaf € 140, gwr.com.

Terug naar de inhoudsopgave

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.