Nieuwsbrief

Wijnen met Gooische Vrouwen

Villa Morero is verkocht; met een bioscoopfilm komt een einde aan de Gooise avonturen van boezemvriendinnen Cheryl, Claire, Anouk en Roelien – mooie gelegenheid voor een fietstochtje in de geest van Gooische Vrouwen.

“Blieft u een wijntje?” We zitten in het zonnetje bij Rust Wat, een café-restaurant in een rietgedekte boerderij in het bos bij Blaricum. Het uitzicht: aan de ene kant het terras vol deftige dames, Gooise meisjes en bekende Nederlanders, aan de andere kant een meertje vol plompenblaren, kwakende eenden en gakkende ganzen. We bestellen een boerenkippetje en een clubsandwich met een houtgerijpt chardonnaytje erbij en het is hier genieten geblazen – dit is het meest romantische terras van het Gooi.

Rust Wat is om de hoek bij het huis van Cheryl en Martin Morero en hun zoontje Remy Martin. Nou ja, húis; Villa Morero is een riant optrekje met een woonkamer, eetkamer, drie slaapkamers met elk een eigen badkamer, een binnenzwembad en een tuin van tweeduizend vierkante meter. De Morero’s wonen aan de goudkust van Blaricum; de Melkweg, een onverhard bospad vol hobbels en kuilen – vind je het gek dat die Gooise vrouwen hier een hoogpotige Landrover nodig hebben om thuis te komen. Hier staan ’s lands duurste villa’s met rieten daken, enorme serres en ruime tuinen.

De succesvolle volkszanger Martin en zijn platinablonde vrouw Cheryl zijn vertrokken. Onlangs ging de villa voor drieënhalf miljoen van de hand. De reden:Gooische Vrouwen is niet meer. Vijf seizoenen lang beleefden we de van peperdure designermode, poenige auto’s en witte wijn doorspekte avonturen van de vier vriendinnen mee, maar Gooische Vrouwen De Film is het laatste wat we te zien krijgen van Cheryl, Claire, Anouk en Roelien. Hun favoriete boetieks, slijterijen en lunchadresjes blijven bestaan – mooie gelegenheid voor een fietstochtje in de geest van Gooische Vrouwen.

Miljonairsdorp Blaricum

De open MG’s, Porsches en Bentleys vliegen je om de oren op het Achterom en Binnendoor, de smalle straatjes van Blaricum. Een miljonairsdorp is het, in Gooische Vrouwen de woonplaats van de Morero’s, in werkelijkheid de op twee na rijkste gemeente van Nederland met beroemde inwoners als John de Mol, Marco Borsato, René Froger en Paul de Leeuw. Bij de lokale makelaar zijn voldoende villa’s in de uitverkoop, maar onder het miljoen hoef je het hier heus niet te proberen.

De historische dorpskern kan zo op een schilderijtje; aan kronkelende klinkerstraatjes staan achter groene coniferenhagen en rijen knotwilgen lage boerderijen met rieten daken. Daarin huizen de woonwinkel van Erik Gutter, interieurstylist van de sterren, een galerie voor moderne kunst met prijskaartjes waar normale mensen stijl van achteroever slaan, een smidse voor het broodnodige smeedijzeren hek voor de oprijlaan, een beroemde ijssalon waarvoor ’s zomers steevast een lange rij staat en een meesterpatissier waar je een tientje neertelt voor vier bonbonnetjes.

Au-pairs slaan sushi en champagne in bij de lokale AH, misschien wel de chicste supermarkt van Nederland, de BN’ers zelf verschuilen zich in het groene bomenbos rond het dorp. Zij laten hun chocoladebruine labradors uit op de paars bloeiende Blaricumer Heide en blazen uit bij restaurant Tafelberg, nog zo’n fijne uitspanning. Net zoals Willemijn graag deed, Roeliens voloptueuze voorgangster, gespeeld door Annet Malherbe, die tot verdriet van veel fans aan het einde van het derde seizoen door Tippi Wan werd opgeblazen. Het terras, aan de rand van de paars bloeiende hei, is in werkelijkheid net zo fijn als op tv. Hoog tijd voor nog een glaasje.

P.C. in het Gooi

Blaricum biedt op winkelgebied het hoognodige, maar voor een stevige shopping spree ging Cheryl met haar persoonlijke stylist Yari liever naar Laren, een naar het Gooi geteleporteerde P.C. Hooftstraat. Alles is hier te vinden; van een showpak van Corneliani en puntschoenen van Santoni voor manlief Martin bij VIP en een cocktailjurkje voor Cheryl zelf bij Anna van Toor tot Yukkies voor een zuurstokroze Ralph Lauren-polootje voor zoonlief Remy en Van Dijk voor een bij het interieur passende ‘hondenfauteuil’ voor Sinatra.

Zo’n beetje alle chique winkels van Amsterdam hebben hier een vestiging; Pauw uit de P.C. zit net als Maison de Bonneterie op het Zevenend, Skins Cosmetics uit de Negen Straatjes verkoopt z’n exclusieve luchtjes van Creed hier in de Naarderstraat en voor de plompe pumps van Ab Donkers naar de Nieuweweg. De Rijt is de Larense versie van de Cornelis Schuijt, met op een rijtje de ambachtelijke bakkerij Tetteroo voor kleurige macarons, wildhandel Van den Bor voor een vette fazant en Van Mossel, de ‘groentejuwelier’ van Laren voor een doosje aardbeien – dat kost zeven euro, maar dan heb je wel de fraaiste aardbeien van de hele wereld.

’s Zomers een warme wafel of portie poffertjes prikken op de Brink bij Cornelis de Haan, in een honderd jaar oud paviljoen met linnen plafond en kanten gordijnen of lekker lang lunchen bij Loetje met een biefstukje ossenhaas en alweer een wijntje; je ziet het Cheryl en Yari zo doen. Nog even naar Naarden voor een wandeling over de vestingwal en een wijntje bij Paul Fagel, dan een mooi ritje door het groene hart voor een vaartochtje op de Vecht in een klassieke salonboot, nog een wijntje dan maar en voilà: je voelt je op en top Gooische vrouw. 

Gooische Vrouwen De Film
Bedenkster Linda de Mol vond het welletjes: na vijf seizoenen viel het doek voor Gooische Vrouwen. Nu komt er een fijne toegift: in de bioscoop kunnen we nog één keer nagenieten van de decadente levens van Cheryl, Anouk, Roelien en Claire. De regie is van Will Koopman (Terug naar de Kust), het script van Frank Houtappels (Hertenkamp, Het Schaep) en Linda de Mol, Susan Visser, Lies Visschedijk en Tjitske Reidinga vertolken de hoofdrollen. Annet Malherbe keert niet terug, wel speelt Koen Wauters een gastrol als de minnaar van Cheryl en, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, Claire drinkt alleen nog maar spa en gaat trouwen. Gooische Vrouwen De Film draait vanaf 10 maart in de bios, intussen is het laatste seizoen van de serie gratis terug te zien op RTLgemist.nl.
Het zwarte boekje van Cheryl
Eten en drinken
Café-restaurant Rust Wat, Schapendrift 79, Laren
Restaurant Tafelberg, Oude Naarderweg 2, Blaricum
IJssalon De Hoop, Huizerweg 10, Blaricum
Poffertjeskraam Cornelis de Haan, van eind maart tot half september op de Brink, Laren
Loetje in Laren, Zevenend 21, Laren
Shoppen
De winkelstraatjes van Laren zijn de Brink, Sint Janstraat, Zevend, Nieuweweg, Klaaskampen, Schoutenbosje en Naarderstraat.
Fietsverhuur
Rijwielshop Naarden-Bussum, Stationsplein 3, € 7,50 per dag.

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.