Leestijd: 17 minuten

Kuren op de vulkaan

Van de zeven vulkanen die in de Tyrrheense Zee boven Sicilië samen de Eolische Eilanden vormen, is Vulcano met stip de fascinerendste. Een borrelend verweneiland vol hete bronnen, heilzame modderbaden, een fonkelnieuwe spa, een kokende zee en een rokende krater die steevast op springen staat.

De ene na de andere passagier trekt een vies gezicht, zodra de draagvleugelboot het eiland nadert. Vulcano is niet zomaar een vulkaan, maar een actieve vulkaan. En dat is te ruiken; de zwavelwalm komt ons tegemoet. We waren gewaarschuwd: die geur van rotte eieren nestelt zich in je neus en blijft daar, zelfs dagen nadat je van het eiland vertrokken bent. We nemen het voor lief, want Vulcano is een van Europa’s fascinerendste eilanden. De lavabodem bubbelt en borrelt dat het een lieve lust is.

Vulcano is een van zeven Eolische Eilanden in de Tyrrheense Zee ten noorden van Sicilië. Lipari is de grootste, met een piepklein hoofdstadje, een fiere burcht en een handvol musea, Panarea is het kleinste eiland, ’s zomers dankzij decadente feesten in trek bij de Italiaanse jetset, Salina is vruchtbaar en vol wijngaarden, en Alicudi en Filicudi zijn afgelegen en stil. Alle zeven zijn ze vulkanisch, maar alleen Stromboli en Vulcano zijn nog actief. Het vulkanische landschap van de Eolische Eilanden is zo uniek dat de Unesco de complete archipel noteerde op de Werelderfgoedlijst.

 
Oorspronkelijk gepubliceerd in:

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.

error: Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, sorry!