Nieuwsbrief

Van Tranendal tot Modekwartier

De Arhemse probleemwijk Klarendal is geknipt voor modeontwerpers

De Hommelsepoort, met tegeltableau van Hanneke van de Pol, biedt toegang tot het Modekwartier

Reisjournalist Sander Groen verkent voor de Volkskrant om de week een onvermoede bestemming in Nederland of net over de grens. Aflevering 24: het Arnhemse Modekwartier

‘Tranendal’ – zo luidde de bijnaam van Klarendal. Pal naast het stadscentrum was de 19de-eeuwse buurt met bakstenen arbeidershuisjes, een Luthers Hofje en een kloeke korenmolen verworden tot probleemwijk vol prostitutie, daklozen en drugshandel. Dat kon zo niet langer en daarom dokterden gemeentebestuur en woningcorporatie een masterplan uit voor de transformatie tot ‘Modekwartier’ – met een modehotel, restaurants, ateliers en boetieks van kleinschalige ondernemers, veelal afkomstig van kunstacademie ArtEZ, die modemeesters afleverde als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau. Inmiddels biedt het Modekwartier meer dan mode: ook kunst, design, vintagemeubels, boeken en platen zijn te vinden in de vijftig winkels, waar je vaak shopt bij de makers zelf.

De drie illustratoren van Het Paradijs verkopen eigen werk in hun winkel annex atelier

Illustratief: Het Paradijs

De ragfijne lijntekeningen van Els ten Klooster, Esther Hörchner en Maaike Burgers verschijnen in tijdschriften als Flow, Libelle, Margriet, Flair en RED. Hun studio aan de Klarendalseweg dient ook als winkel voor de eveneens door henzelf geïllustreerde borden, kopjes, mokken, kommen, kussens, postkaarten en prints.
Klarendalseweg 172, do 11-17, za 12-17u, hetparadijs.net

Mirte Engelhard behoort tot de eerste modeontwerpers die zich vestigden in het Modekwartier

Circulair: Mirte Engelhard

Mirte Engelhard is modeontwerpster én geboren Klarendalse – een zeldzame combinatie. In haar winkel annex atelier, waar in het berghok de stoffen tot het plafond zijn opgestapeld, maakt ze met behulp van jong talent, kringloopwinkels, hiphoppers en gebruikte materialen minimalistische creaties met een vleugje origami.
Klarendalseweg 134-A, do-vr 11-17, za 10-17u, mirte-engelhard.com

Korenmolen De Kroon maalt nog wekelijks

Malen: Molen De Kroon

De trots van Klarendal is de anderhalve eeuw oude korenmolen, die bijkans schever staat dan de Toren van Pisa. De molen maalt nog elke week, de molenaars geven enthousiaste rondleidingen en de molenwinkel verkoopt ambachtelijke meel, bloem, muesli, haver, koffie, stroopwafels en miniatuurmolens.
Klarendalseweg 82, vr 13-16, za 10-16u, molendekroon.nl

Mippies biedt een wonderlijke mix van vintagemeubelen

Vintagemeubels: Mippies

Van Scandinavische loungestoelen, Pastoe-dressoirs en Panthella-paddenstoellampen tot gouden palmbomen, geknoopte wandtapijten en porseleinen tijgers: Mip van Mippies Vintage & Design weet kunst en kitsch kundig te combineren. Niet spotgoedkoop, wel is de collectie een stuk origineler dan in de meeste Randstedelijke vintagewinkels.
Klarendalseweg 382, do-za 11-17u, mippies.com

Hanneke van de Pol ontwerpt botanisch geïnspireerde wandbekleding voor clubs, restaurants en hotels

Floraliën: Hanneke van de Pol

Geïnspireerd door botanische tekeningen en art-nouveaumotieven maakt Hanneke van de Pol misschien wel het mooiste behang van de wereld. Haar ontwerpen sieren de muren van hotellobby’s, restaurants en nachtclubs van Amsterdam tot Londen. Fraai (en betaalbaar) zijn ook de botanische posters.
Klarendalseweg 363, op afspraak, hannekevandepol.com

Smakelijk eten bij fusionrestaurant Bizar-Bazar in de voormalige lutherse kerk
Praktische informatie
Reis
Het Modekwartier ligt op twee minuten lopen van treinstation Arnhem Velperpoort; ns.nl De meeste winkels zijn open op vrijdag en zaterdag; modekwartier.nl
Eet
Bizar-Bazar is de smaakkathedraal van Arnhem: in de fenomenaal verbouwde Lutherse kerk met orgel en plafondschilderingen komen de tajines sissend heet op tafel; bizarbazar.nl
Bed
Onder leiding van mode-illustrator Piet Paris ontwierpen ArtEZ-laureaten de 20 kamers van Hotel Modez. Slapen in een Spijkers & Spijkers of Bas Kosters kan vanaf € 100; hotelmodez.nl
De twintig kamers van Hotel Modez werden ingericht door laureaten van de Arnhemse kunstacademie

Over twee weken: Utrecht. Meer bestemmingen in Nederland of net over de grens: volkskrant.nl/groenopreis

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.