Nieuwsbrief
14 min read

Hip, Palma, Hip!

Je zou het zo un, dos, tres niet verwachten op het overvolle vakantie-eiland van al die brullende Britten en dronken Duitsers, maar de hoofdstad van de Balearen staat bol van de strak gedesignde strandclubs, boetiekhotels en fusionrestaurants. Palma de Mallorca is hip.

Raad het plaatje: een spierwitte beachclub op een schiereilandje in de zacht ruisende zee, met comfortabele loungebedjes en luie fauteuils onder witte parasols en wuivende palmbomen. Rond een designzwembad liggen witte plankieren die bij voorkeur blootsvoets betreden worden. Het in smetteloos wit gestoken personeel sjouwt af en aan met zilveren dienbladen vol oesters en champagne, de dj stuurt zoete deuntjes van de Jazzloungers de lucht in, de in zwart afgeklede cliëntèle zakt nog eens lekker onderuit. Het uitzicht is mediterraan, de zeebries brengt verkoeling en de ondergaande zon kleurt langzaam zachtroze. Een oase aan zee.

Is het Club 55 in Saint-Tropez? Nikki Beach misschien, op het Caribische Saint-Barth? KuDéTa aan het hippe strand van Seminyak op Bali? Of gewoon Café del Mar op Spaans party-eiland Ibiza? Nee, ik ben bij de buren, op het eiland waar in de jaren 50 het massatoerisme werd uitgevonden: Mallorca. Berucht om alle dronken Duitsers in El Arenal en brullende Britten in Magaluf, en van Hollandse horeca als De Babbelaar, Steakhouse Hollandia en Het Feestpaleis. Het Benidorm van de Balearen; van de vier eilanden hier heeft Mallorca met stip het ordinairste imago.

Het laatste wat je hier verwacht is een überhippe strandtent waar Bloemendaal bij verbleekt. Met yoga of tai chi bij het ontbijt, een minispa voor een facial of massage, keuze uit zeven champagnes en een fusionmenu van Michelinniveau – de blini’s met Iraanse sevrugakaviaar kosten 120 euro, maar dan heb je ook wat.Purobeach heeft inmiddels ook zo’n beachclub in Marbella, een gevestigde hotspot voor rijke en beroemde globetrotters, maar het begon hier, even buiten Palma. Zo gek is dat niet, want Mallorca is allang niet meer alleen voor las plebes.

Verwende nesten

Mallorca wordt steeds chiquer. In luxehotel La Residencia in de bergen vieren Antonio Banderas, Jamie Oliver en Kate Moss vakantie. Tussen de olijf- en amandelboomgaarden rond Sóller in het westen wemelt het van de charmante finca’s die zijn verbouwd tot chique boetiekhotels. En op het ruige schiereiland in het noorden is het historische Hotel Formentor, waar ooit Churchill en Chaplin logeerden, na jaren van verval in oude vijfsterrenluister hersteld. Mallorca is een mekka voor verwende nesten.

Tien jaar geleden was Palma nog spergebied voor toeristen, want in die verkrotte stad vol donkere kronkelstraatjes was het niet pluis. Miljoenen EU-euro’s later staat de piekfijn opgeknapte hoofdstad op eenieders doe-lijstje vanwege de fenomenale kathedraal, fiere stadsmuren, uitbundige paleizen en labyrinthische binnenstad vol kleine barretjes en creatieve winkeltjes. Weg met die smerige fastfoodtenten, morsige Ierse pubs en ranzige stripclubs, ruim baan voor designhotels, fusionrestaurants en loungebars. Ineens is Palma de Mallorca hartstikke hip.

Terras met hemelbedden

Purohotel was de pionier; dezelfde eigenaars van de bovengenoemde strandclub transformeerden een middeleeuws palacete tot een van ’s werelds hipste hotels. Zeeën van wit afgewisseld met mokka en chocoladebruin, natuursteen en kunstig Balinees houtsnijwerk, flakkerende kaarsen, kleurige geborduurde zijden kussens uit Rajasthan, bewerkte tinnen spiegels uit Marrakesh en grote lampen bekleed met veren van papegaaien en parelhoenders.

In de cocktailbar zou prinses Letizia zich incognito meteen thuisvoelen, hotelrestaurant Opio met Aziatisch-mediterrane kaart zit iedere avond tjokvol, de koele patio is uitgerust met palmbomen rond een klaterende fontein en het zonnige dakterras met teakhouten hemelbedden rond een plonsbad, en de kamers zijn romantisch en cool tegelijk. Voor het slapengaan ligt er een sierlijk buideltje met een kamelenbeenderen armbandje uit Marokko op het nachtkussen – een stuk chiquer dan het geijkte melkchocolaatje.

Het prestigieuze reisblad Condé Nast Traveller classificeerde Purohotel als casbah chic – niet eens ver gezocht als je weet dat Palma in andere tijden een Moors bastion was. Zo’n coole kamer kost al snel tweehonderd euro, voor een Puro Oasis-suite tel je dik het dubbele neer. Lastiger is dat alle drieëntwintig kamers stuk voor stuk steevast zijn volgeboekt. Gelukkig maar dat hippe types met een flexibele creditcard in Palma tegenwoordig genoeg te kiezen hebben.

Bubbelen in de crypte

Neem Convent de la Missió, een modern designhotel in een antiek klooster. Dat laatste is goed te zien aan de gewelfde plafonds en nissen die ooit plaats boden aan crucifixen maar nu aan flakkerende blokkaarsen. In het wit uiteraard, want dat is alles hier: van de muren en vloerkleden tot de kingsize zitzakken en de kunst aan de muren. Boven is een lounge met luie zitbanken en een hypermodern vormgegeven maar ouderwets knappende haard, beklad met kindertekeningen die bij nadere bestudering toch echt kunst blijken.

Op het dak is een terras vol ligbedjes en een piepkleine infinity pool om te pootjebaden met uitzicht op Palma’s pannendaken. Refectori is peperduur maar misschien wel Palma’s beste restaurant, compleet met sterrenchef, stijf linnen en een wijnkaart van jewelste. Ietwat verwarrend: het hotelrestaurant is op de patio, terwijl het voormalig refectorium, de kloostereetzaal dus, nu een kunstgalerie is. De kapel werd conferentiezaal en de crypte in de kelder werd een minispa met sauna, hammam en bubbelbad onder de gewijde gewelven. Drie jaar duurde het om het vervallen klooster om te toveren tot boetiekhotel.

Ook de veertien kamers zijn andere koek dan in Puro. Niks geen kasbah-chic, maar ook hier oud en nieuw geraffineerd gecombineerd: strakwitte muren waar de originele bakstenen bogen uit springen, hoge ramen of deuren met daarachter met een beetje mazzel een gietijzeren balkonnetje, houten vloeren met vloerkleden die zo hoogpolig zijn dat je er tot je enkels in wegzakt, en moderne gemakken als minibar en plasmascherm discreet weggeborgen in antieke kasten. Het smaakvolle contrast tussen het gotische klooster en het minimalistische interieur, dat maakt Convent de la Missió tot de hemel voor gevorderde designliefhebbers.

Loungen aan de vissershaven

De eigenaars van Hotel Portixol hebben hun Scandinavische inborst doen gelden: blond hout op de vloeren, alles licht en luchtig met grote ramen en open deuren, en een speels maritiem thema – het personeel is gekleed als scheepsmaatjes, met witte broeken en blauw-wit gestreepte shirts. Voor de schaarse sombere dag is er een lounge met een bibliotheek vol koffietafelboeken en een nostalgische platenspeler met een enorme collectie LP’s. Dat soort retro-rekwisieten refereren aan de jaren 50, toen het hotel populair was bij rijke jachtbezitters.

De sfeer is hier meer ontspannen dan in de hippe hotels in het centrum, maar dat zal met de locatie van doen hebben: Portixol is Palma’s visserswijk, op een halfuur kuieren van de kathedraal. Minder geschikt als uitvalsbasis voor een stedentrip van shoppen en stappen, des te meer voor een lang weekend vol ontspanning en onthaasting. In het restaurant voor de verandering geen flinters fusion maar modern Mallorcaans in ruime porties, en het middelpunt is nou eens niet de cocktailbar maar het grote zwembad, waar het naar hartelust zonnebakken is onder de Mallorcaanse zon.

Na de hoogtij in het Technicolor-tijdperk stond Hotel Portixol decennialang leeg. De heropening in 1999 betekende ook voor deze visserswijk een transformatie van spergebied tot hotspot. Over de vernieuwde boulevard wordt gefietst en geskate langs een bekoorlijke baai met goudgeel zandstrand. Op de terrassen van Enco en Kaskai wordt er geborreld, en lekker lang geluncht bij Rocomar of Bar,co. In die laatste hippe tent, in een opvallend hoekpand met weids zeezicht, tovert de van oorsprong Mexicaanse chef Emilio met verse vis in Mallorcaanse, Spaanse, Latijns-Amerikaanse, Franse en Japanse smaakjes – op de kaart staat doodleuk bacalao met miso.

Smullen bij een sterrenkok

Terug in Palma vallen we binnen bij Fosh Food, de kookschool van superchef Marc Fosh, die elders op het eiland furore maakte met het bejubelde designhotel Read’s. Voorin is de winkel, met kookattributen van Laguiole-mes tot Kitchen Aid-keukenmachine, ingrediënten voor fijnproevers als Flor de Sal d’es Trenc, dat is dus peperduur zeezout, en fijne wijnen. Achterin is een grote open keuken met strakke barstoelen en hoge groene tafeltjes. ’s Avonds krijg je hier voor zo’n vijftig euro een stoomcursus topkoken van Fosh of zijn sous-chefs, overdag is er een lunchmenu van drie gangen voor vijftien euro – mooie prijs voor een maaltijd met een Michelinster.

Uitbuiken bij robuuste beelden van Auguste Rodin, Henry Moore en Eduardo Chillida kan op het kunstterras van Palau March, het bizarre privépaleis van een puissant rijke aristocraat. Hipper is Es Baluard, Palma’s splinternieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst. De kunstwerken van Picasso, Miró, Tàpies en Barceló zijn een blik waardig, maar de grote attractie is het museum zelf. De militaire architectuur van het 16e-eeuwse fort is met grote gebaren gemixt met industrieel moderns: kale betonnen muren, houten vloeren en glazen plafonds. Het museumcafé is een puike plek om uit te blazen bij een kop koffie en uitzicht op de haven vol superjachten.

Hiervandaan struikel je zo de Passeig des Born op, met Camper en Zara en Loewe en Tous allemaal binnen handbereik. Linksaf voor meer kleding- en schoenenwinkels en El Corte Inglés aan Avinguda Jaime III, of rechtsaf de autovrije zijstraatjes in voor modeboetiekjes van jonge ontwerpers. Minpunt: dankzij de siësta blijven veel winkels de halve dag en bijna het hele weekend dicht. Palma is nog geen winkelparadijs als Barcelona of Madrid, maar de die-hard shopaholickomt heus aan zijn of haar trekken.

Dakterras met bubbelbad

In Sa Llotja, de wijk achter het gelijknamige gotische beursgebouw, gebeurt het vooral ’s avonds. De straten Montenegro en Apuntadors zijn lange linten van budgethotels, sangriabars en toeristenpizzeria’s, maar hier is ook Purohotel te vinden en dan volgen andere hippe zaken vanzelf. Zoals Aramís, een moderne Italiaan in een opgeknapte kelder, wijnbar Wineing waar je met een chipkaart via een hightech-wijnrek 48 Mallorcaanse en wereldwijnen kunt tappen, of Montenegro, een strak restaurant met inventieve fusiongerechten tegen prettige prijzen.

Niet toevallig staat om de hoek Hotel Tres, waarmee het aantal hippe hotels van Zweedse makelij op drie komt. Dit is de nieuwste van het stel en, vergeleken met Puro en Portixol, misschien wel de mooiste. Ook hier een slimme combinatie van oud en nieuw in twee gebouwen: een 16e-eeuws koopmanshuis met kalkstenen muren, gotische bogen en kruip-door-sluip-door-gangetjes, en aan de overkant van de patio de nieuwbouw die, toegegeven, niet bijster mooi is – gelukkig wordt het zicht daarop belet door een eeuwoude palmboom.

Binnen is het allemaal lekker gelikt; van de minimalistische receptie tot de sauna op het dak met uitzicht op de kathedraal. De kamers zijn hemels wit met hier en daar een koeienhuid op de vloer, en boven de Hästens-bedden vol veelteveel verenkussens hangen monochrome foto’s van subtiel vrouwelijk naakt. De badkamers zijn uitgerust met designkranen, regendouches en badspulletjes van Bulgari. Trek je creditcard voor de Grand Suite: 70 vierkante meter woonruimte en een eigen dakterras met buitendouche en bubbelbad. Kom zo je hotelkamer nog maar ’es uit.

Blote voeten van de vloer

Wel doen, want het Balearische nachtleven lonkt. Ooit moest je naar Ibiza, nu kan Mallorca er ook wat van. Om flink door te halen wandel je over de ellenlange Passeig Maritim langs de jachthaven naar Es Terreny. Aan de voet van het Castell de Bellver draaien de moderne tapasbars, biologische burgertenten en lopende-band-sushibarretjes overuren om alle knorrende magen te stillen. Hier gebeurt het, olé: het wildste nachtleven van Palma.

De in en op de oude stadsmuur gebouwde club Abraxas is beter bekend als de voormalige Pacha. Ook ’s winters wordt hier gedanst, maar ’s zomers zwaaien de tuindeuren open en is het pardoes een openluchtclub met panoramisch uitzicht op de haven vol flonkerende miljoenenjachten van de bezoekers die hier feestvieren met scheepsladingen champagne. Een paar deuren verderop staat Tito’s, de legendarische nachtclub uit 1923 waar Ray Charles de blues zong en Marlene Dietrich over de dansvloer zwierde, en die nu vooral jonge Palmesanos trekt.

De nieuwste aanwinst lijkt zo weggelopen uit stijlbijbel Wallpaper, maar is in werkelijkheid komen overwaaien uit, of all places, Frankfurt. King Kamehameha heeft een bar met houten loungebanken en een cocktailkaart waar geen einde aan komt, een restaurant met plek voor driehonderd man en een zonnig terras aan de Passeig Maritim. Vooruit, dat terras is niet zo’n succes, want de zesbaans snelweg voor je neus maakt het uitzicht op de Baai van Palma een stuk minder idyllisch, maar later wordt het leuk. Na middernacht verhuist het feest naar binnen en wordt er gedanst tot het ochtendgloren.

De hoofdprijs voor de hipste plek van Palma gaat niettemin naar Purobeach, want ook daar blijft het na zonsondergang nog lang onrustig rond het zwembad. De zonnebakbedjes gaan opzij en de kabbelende loungedeuntjes worden verruild voor opzwepende beats van ingevlogen top-dj’s. Wie door de voordeur binnen wil moet in de rij, maar kom met je jacht en je kunt zo aanmeren en meteen met de blote voeten van de vloer. Ibiza is er niets bij. 

Het Zwarte Boekje
Hotels
Purohotel, 2pk va. € 175, Montenegro 12
Convent de la Missió, 2pk va. € 230, Carrer de la Missió 7a
Hotel Tres, 2pk va. € 230, Apuntadors 3
Hotel Portixol, 2pk va. € 225, Carrer de la Sirena 27, Es Portixol
Misión de San Miguel, 2pk va. € 115, Can Maçanet 1a
Bars
Wineing, Apuntadors 24
Bar Barcelona, Apuntadors 5
Abaco, Sant Joan 1
Restaurants
Bar,co, Vicaro Joaquin Fuster 67, Es Portixol, tel. 971 248 685
Fosh Food, Blanquerna 6, tel. 971 290 108
Aramís, Montenegro 1, tel. 971 725 232
Montenegro, Montenegro 10, tel. 971 728 957
Garage Rex, Pablo Iglesias 12, tel. 971 948 947
Viêt nam Café, Plaça Progrés 14, tel. 971 285 023
Musea
Es Baluard, Plaça Porta Santa Catalina
Palau March, Palau Reial 18
Strandclubs
Purobeach, Pagell 1, Cala Estancia, tel. 971 744 744
Virtual Club, Paseo de Illetas 60, Illetas, tel. 971 703 235
Clubs
Abraxas, Passeig Maritim 42, tel. 971 455 908
Tito’s, Passeig Maritim s/n, tel. 971 730 017
King Kamehameha, Passeig Maritim 29, tel. 971 282 797
Palma de Mallorca Praktisch
Hoe kom je er?
Rechtstreeks van Amsterdam naar Palma de Mallorca met Air Berlin (hele jaar, va. € 111 retour incl. tax en toeslagen) of Transavia (april-oktober, va. € 144.
Reisgids
De Engelstalige Time Out Mallorca (2e ed. 2006, € 16,99) staat bomvol tips en trips, de hipste hotels en beste restaurants.
Informatie
Voor vertrek: Spaans Verkeersbureau, tel. 070 346 5900. Ter plekke: VVV’tjes op de luchthaven en op Plaça Espanya, Plaça la Reina en Passeig des Born.

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.