Nieuwsbrief
8 min read

Over Sander Groen

Zelfstandig reisjournalist sinds 2001

Reisjournalist Sander Groen • foto: Ernst Coppejans

Sander Groen is reisjournalist sinds 2001. Hij bezocht 80 landen en publiceerde honderden reisreportages in kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland.

Hij won diverse prijzen, waaronder de Aad Struijs Persprijs, de enige onafhankelijke vakprijs voor Nederlandstalige reisjournalistiek. Groen is gespecialiseerd in slow travel; langzaam reizen per trein, bus, boot, te voet of per fiets, waarbij de reis niet zomaar een haastige manier is om van A naar B te komen, maar een onderdeel van de vakantie.

In oktober 2023 verschijnt bij uitgeverij Spectrum:
Tussen de rails – De 35 mooiste treinreizen van Europa

Nu te koop: tussenderails.eu

Opdrachtgevers
Dagbladen
Algemeen DagbladHet ParoolDe Volkskrant • De TelegraafDagblad van het NoordenLeeuwarder CourantSpitsHet Laatste Nieuws (B)
Reisbladen
Reizen MagazineMeridian TravelNational Geographic TravelerTe Gast In • Viva EspañaAzië MagazineNordic Magazine
Maandbladen
Plus MagazineKampioen • AvantGardeElleZinMiljonairNU de tijd van je levenGeorgeZoetePlus Magazine (B)
Weekbladen
Knack Weekend (B)HP/De TijdVeronica MagazineVARAGidsLibelle (B)
Sponsored magazines
Flying DutchmanSwiss StyleTaste!
Special interest
Bouillon!CJP MagazineGay KrantsQueezeWinq.Wining & Dining
Bekroond
Met zijn reisreportage ‘Een enkeltje Teheran‘, gepubliceerd in het Algemeen Dagblad, won reisjournalist Sander Groen de Aad Struijs Persprijs, de enige onafhankelijke vakprijs voor Nederlandse reisjournalistiek. De prijs, in de vorm van een bronzen beeldje en een geldbedrag van 1500 euro, werd hem overhandigd op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht.

Juryrapport
“Met dit unieke, zeer originele verslag van een driedaagse treinreis van Istanbul naar Teheran is Sander Groen erin geslaagd een exotische jongensboekendroom te vertalen naar een bereikbare reis. In ‘Een enkeltje Teheran’ beschrijft hij een hilarisch avontuur dat door de licht avontuurlijke reiziger op eigen houtje kan worden nagereisd.
“Sander Groen voert de lezer mee aan de hand van prachtige vergezichten en mooie momenten met medereizigers, die een afspiegeling vormen van het bonte gezelschap passagiers op deze route. De lezer leeft en zucht 74 uur met hem mee en realiseert zich gaandeweg dat je waar ook ter wereld vrienden kunt maken – ontmoetingen die een reis in je geheugen griffen.
“Behalve origineel en sfeervol is ‘Een enkeltje Teheran’ vooral kwalitatief gezien een hoogstaand reisverhaal. De jury prijst de prettig leesbare, pulserende schrijfstijl van Sander Groen, in eigentijds woordgebruik. De presentatie in dagboekvorm en speelse vormgeving versterken het verhaal. Tot slot maakt de, in dit geval zeer bruikbare, praktische informatie de productie compleet.”
Testimonials

ad_ingrid_sikking

Ingrid Sikking, chef bijlagen Algemeen Dagblad: “Sander Groen is een professional. Een reisjournalist die je waar dan ook naartoe op pad kunt sturen en dan weet dat je een pakkend verhaal krijgt en prachtige foto’s. Ook komt hij zelf met goede ideeën. Sander maakt een reisplanning voor het komende jaar. Dat werkt heel prettig. Sander won dit jaar de Aad Struijs Persprijs met een reisverhaal, Een enkeltje Teheran, dat in AD Reiswereld stond – een terechte bekroning voor zijn werk.”

reizen_harri_theirlynck

Harri Theirlynck, hoofdredacteur Reizen Magazine: “Sander snapt goed wat mensen willen lezen en zien. Hij schrijft scherp en enthousiast, heeft kennis van zaken, maakt verdienstelijke tot prachtige digitale foto’s bij zijn reportages, en is ook nog eens betrouwbaar. Ondanks alles is hij aardig en eenvoudig gebleven. Bijna de gedroomde freelancer.”

plus_marieke_van_dantzig

Marieke van Dantzig, reisredacteur Plus Magazine: “Ik weet niet of Sander een hond heeft, maar als het diertje op zijn baas lijkt is het vast een enthousiaste terriër. Sander bijt zich vast in zijn opdracht, houdt rekening met de doelgroep, exploreert ter plaatse iedere centimeter en komt terug met een inspirerend verhaal. Hoewel hij zelf beweert een matig fotograaf te zijn – ik houd wel van zulke misplaatste bescheidenheid – lukt het ons steeds prima zijn verhalen met eigen beeld te illustreren. Ik ben van plan om hem nog wel eens op stap te sturen.”

parool_merijn_henfling

Merijn Henfling, chef PS, Het Parool: “Het is een plezier om met Sander te werken. Hij komt met goede ideeën, maar weet ook raad met onze voorstellen. Hij denkt mee en weet wat de doelgroep aanspreekt. Zijn schrijfstijl is origineel, humoristisch en pakkend. Sander komt zijn afspraken na en levert verhalen waar de eindredactie nauwelijks naar om hoeft te kijken.”

viva_espana_gemma_boormans

Gemma Boormans, hoofdredacteur Viva España: “Sander voldoet op alle terreinen aan het profiel van de ideale freelancer. Hij is snel, zit vol verrassende invalshoeken en schrijft virtuoos. Sander leunt niet achterover en hangt niet de hele dag aan de telefoon over allerlei details, maar pakt het onafhankelijk aan. Daar houd ik van: geen gezeur, maar eigen verantwoordelijkheid. Zijn fotografie is van goede kwaliteit; geen saaie verstilde plaatjes, maar foto’s die naadloos aansluiten bij het gevoel van de reportage. Een schot in de roos.”

winq_edwin_reinerie

Edwin Reinerie, hoofdredacteur Winq.: “Sander bijt zich vast in zijn onderwerpen. Waar andere auteurs al tevreden zijn met obligate informatie, zal hij nog eens extra research plegen om een doortimmerd artikel te kunnen leveren. Ik kan er altijd van opaan dat Sander genoeg interessante feiten boven tafel krijgt – en deze heel aardig opschrijft – om tot een boeiend eindproduct te kunnen komen.”

Contact

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.