Nieuwsbrief

Saint Tropez in de tropen

Het Franse Saint Barth is hét Caribische jetseteiland, met een mini-Champs-Elysées vol Vuitton, Hermès, oesterbars en sterrenrestaurants, waar Kate en Gisele schouder aan schouder magnums champagne stuk slaan. Maar nu even niet.

Dat krijg je ervan als je Saint Tropez teleporteert naar de tropen: oesters uit Aquitaine worden achteloos weggeslurpt, Belugakaviaar wordt aangevoerd in 24-karaats gouden kiloblikken, peperdure magnums Cristal worden leeggeklokt als ware het Evian. Dat is het dieet hier: oesters, kaviaar en champagne, met hier en daar een anti-jetlag-massage. Kate Moss en Gisele Bündchen dansen op de tafeltjes van de überexclusieve strandtent Nikki Beach, terwijl Richard Gere en Daniel Craig tevreden toekijken.

Van de glimmend natuurstenen stoeptegels op de boulevard kun je eten, zo schoon zijn ze. Doe je niet, want er zijn tientallen restaurants met een Michelinster of meer – een simpele sandwich kost een paar tientjes. Shoppen doe je hier bij Louis Vuitton, Gucci, Cartier, Prada en Hermès – een mini-Champs-Elysées aan de Caribische Zee.

Brad in z’n blootje

Hotels variëren in prijsklasse van peperduur tot onbetaalbaar en toch is privacy niet te garanderen. Zelfs niet in Le Toiny, ’s werelds duurste viersterrenhotel met kamerprijzen vanaf duizend euro: Brad Pitt werd er gesnapt door een paparazzo terwijl hij lag te zonnen aan zijn privézwembad – in z’n blootje.

De sterren staan daarom in de rij voor een eigen huis met hoge muren eromheen. Maar dit is een eiland ter grootte van een speldenknop en bergachtig bovendien, dus onroerend goed is schaars. Onlangs ging een vakantievilla met zeven kamers van de hand voor dertig miljoen euro. De nieuwe eigenaar is vast beroemd en in ieder geval rijk, maar toch doet hij zijn villa een paar weken per jaar in de verhuur. Voor twintigduizend euro per dag.

Glamour en glitter

Ruimtegebrek is er ook in het haventje. In december, als het aan de Côte d’Azur frisjes wordt, vaart de hele vloot megajachten met alle glamour en glitter van dien naar dit jetseteiland in de Cariben. Saint Barthélemy, of Saint Barth in de volksmond, ligt te bakken in de Caribische zon, maar verder is dit Frankrijk, het duurste en meest snobistische, maar niet per se het chicste stukje Frankrijk. Saint Tropez in de tropen.

Maar dat is alleen in het hoogseizoen. De rest van het jaar is het stil op Saint Barth. Geen filmster of supermodel te bekennen, hotels, restaurants en nachtclubs zijn dicht en bij Vuitton komt geen kip.

Schilderachtig stil

Ineens ontdek je dan een dromerig Frans eiland met een schilderachtig Zweeds-koloniaal hoofdstadje, ongerepte natuur en uitgestorven stranden. De enige weg op het eiland blijkt één lang lint van meeslepende panorama’s, zo zonder toeterende files reuze leuk voor een eilandtour.

Buiten het seizoen is Saint Barth geen Saint Tropez maar een lodderig stukje Bretagne in de tropen. Waar men bij de plaatselijke boulangerie vanachter de Le Monde van gisteren het eilandleven gadeslaat – en het voorbijsjokken van de postbode al een hele gebeurtenis vindt. In het laagseizoen gebeurt er op Saint Barth helemaal niets. Wel zo relaxed. 

Saint Barth Praktisch
Hoe kom je er?
Rechtstreeks van Amsterdam naar Sint Maarten met KLM vanaf € 740 retour all-in. Vluchten van Sint Maarten naar Saint Barth met Winair, Air Caraïbes of Saint Barth Commuter kosten ca. € 100-150 enkele reis. Tussen Sint Maarten en Saint Barth vaart ook een snelle veerboot.
Lokaal vervoer
Taxi’s hebben geen meter en zijn prijzig, maar goed geschikt voor een eilandtour; veel taxichauffeurs zijn tegelijk gids en hanteren een vast tarief per uur.
Autohuur
Reken voor een compact model op € 200-400 per week inclusief verzekering en kilometers. De bergwegen zijn bochtig en steil; een 4WD is bijna onontbeerlijk.
Accommodatie
Eden Rock is het beroemdste en spectaculairst gelegen hotel van het eiland; 2pk va. € 490. Aan hetzelfde prachtstrand staat Tom Beach Hôtel; 2pk va. € 290. Een fijn budgethotelletje aan het mooiste strand van het eiland is Salines Garden Cottages; 2pk va. € 90.
Beste reistijd
Van half december tot eind april is het hoogseizoen; niet te heet bij een verkoelende zeebries, maar prijzen zijn hoog en hotels vol. Toch is dat de beste tijd. Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot eind oktober, met vooral in september kans op tropische stormen of tenminste stevige stortbuien.
Geldzaken
Lokale valuta is officieel de euro, maar in de praktijk de Amerikaanse dollar.
Reisgidsen
In het Engels zijn er de Lonely Planet Caribbean Islands (€ 20,99) en Rough Guide to the Caribbean (€ 19,99), in het Nederlands de verouderdeDominicus Caribische Eilanden (2004, € 24,95) en National Geographic Caribische Eilanden (2006, € 23,95).
Meer informatie
Voor vertrek: Atout France, tel. 0900-1122332 (50 cpm). Ter plekke: VVV aan Quai du Général de Gaulle in Gustavia.

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.