Nieuwsbrief

Sint-Martens-Latem

Dit kunstenaarsdorp in de schilderachtige Leiestreek is het Laren van Vlaanderen

Moderne kunst van o.a. de Oekraïense kunstenaar Machinarius in Art Center Horus in Sint-Martens-Latem.

Reisjournalist Sander Groen verkent voor de Volkskrant om de week een onvermoede bestemming in Nederland of net over de grens. Aflevering 36: kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem

‘Of Latem het Laren van Vlaanderen is? Ja hoor, da’s wel een goede vergelijking. Wij noemen Laren ook altijd het Latem van Nederland.’ De schaterlach van Niña Van den Bosch weerklinkt door het minimalistische interieur van Art Center Horus. Dit is misschien wel de grootste galerie van Sint-Martens-Latem, maar lang niet de enige. Dit Vlaamse dorp bij Gent beschikt bovendien over een lommerrijke ligging, inwoners met oud geld, Michelinrestaurants plus een paar prestigieuze musea. Ook logeren doe je hier in stijl, in het honderd jaar oude peperkoekkasteeltje van een kunstschilder. Ontdek het Vlaamse kunstenaarsdorp Latem aan de Leie.

Eetkamer van kunstschilder Edgar Gevaert en zijn echtgenoot Marie Minne in het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne.

Museum Gevaert-Minne

De atelierwoning van Edgar Gevaert en zijn eega Marie Minne werd in 1994 door de gemeente opengesteld als het Museum Gevaert-Minne. Hier zijn werken te zien van de vier generaties kunstenaars die zich in de 20ste eeuw in het dorp vestigden en tezamen bekend werden als de Latemse Scholen.

Galerij Oscar De Vos is al een halve eeuw gespecialiseerd in kunst van de Latemse Scholen van 1860 tot 1940.

Galerij Oscar De Vos

Neem je liever een Latems kunstwerk mee naar huis? Galerij Oscar De Vos is al een halve eeuw gespecialiseerd in de Latemse Scholen en verkoopt schilderijen, tekeningen, etsen en beeldhouwwerken van grote namen als George Minne, Gustave Van de Woestyne en Constant Permeke.

De Torenhof was tijdens het interbellum het woonhuis van de eerste expressionist van België, Albert Servaes.

De Torenhof

Albert Servaes wordt beschouwd als de eerste expressionist van België. In de Torenhof, dat lijkt op een peperkoekkasteeltje, woonde en werkte hij van 1917 tot 1944. Nu is het een nostalgisch hotel vol schilderijen van Servaes en andere Latemse kunstenaars, met veertien kamers vanaf 90 euro inclusief ontbijt.

In de Torenhof ontbijten de hotelgasten onder de schilderijen van de vroegere bewoner, Albert Servaes.

Galerie Horus

Neonkleuren, geometrische vormen, optische illusies, standbeelden van mdf-platen: de alhier verkochte kunst is modern en toegankelijk. En best betaalbaar ook: voor nog geen tienduizend euro neem je een vrolijke robot van de Oekraïense kunstenaar Machinarius mee. Behalve in Latem zijn er ook vestigingen in Knokke en, jawel, het Nederlandse Laren.

Fragment van ‘Aliya’ in acryl op doek van de Oostenrijks-Turkse kunstenares Alea Pinar Du Pre in Art Center Horus.

Museum Gust De Smet

Het woonhuis van expressionist Gust De Smet bleef in oorspronkelijke staat bewaard. In de salon lijkt het alsof je bij Gust en Gusta op de koffie komt, in het atelier zijn ’s mans schildersezel en verfdoos te zien, plus legio Gooise landschappen – tijdens de Grote Oorlog woonde De Smet in Laren.

De verfkist van kunstschilder Gust De Smet, die lang in Latem, maar ook in Laren woonde.
Praktische informatie
Reis
Per trein naar station Gent-Sint-Pieters en dan met bus 34, 35 of 36 naar Sint-Martens-Latem; nsinternational.com, delijn.be
Doe
De 9 kilometer lange Albijn Van den Abeele Wandelroute voert langs alle artistieke attracties en door de natuur van Latem; te bestellen via westtoer.be
Eet
Goed eten kan in Latem (post-corona) ook, bijvoorbeeld bij De Klokkeput aan het dorpsplein of bij d’Oude Schuur in het bosrijke gehucht Brakel.
Het woonhuis met atelier van Gust De Smet bleef goeddeels in oorspronkelijke staat bewaard en is nu een museum.

Let op: coronabeperkingen! Buitenlandse reizen worden afgeraden. Check voor vertrek het actuele reisadvies, maatregelen ter plaatse en openingstijden. Nog 35 bestemmingen in Nederland en net over de grens: volkskrant.nl/groenopreis

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.