Nieuwsbrief

Het Barcelona van Pedro Almodóvar

In het voetspoor van All About My Mother

Met Todo sobre mi madre week Pedro Almodóvar uit naar Barcelona. Van de Sagrada Familia en het Palau de la Musica tot de glinsterend blauwe Mediterráneo: niemand bracht de Catalaanse hoofdstad ooit zó mooi in beeld. “Barcelona is de moeder aller filmsets.”

Lees ook het hoofdartikel: Het Madrid van Pedro Almodóvar

Todo sobre mi madre was de eerste film die Almodóvar grotendeels níet in Madrid draaide. De film begint daar wél, maar na de dood van haar zoon Esteban neemt Manuela (Cecilia Roth) de flitstrein (AVE) naar de Catalaanse hoofdstad. Barcelona wordt geïntroduceerd met melancholieke bandoneonmuziek en een vogelvluchtshot vanaf de Tibidabo.

De Sagrada Familia en het Palau de la Musica Catalana komen in beeld, net als het Monument a Colom, waar je met een claustrofobisch liftje naar boven kunt voor een even verbluffend uitzicht op Barcelona. De ouders van Rosa wonen in Casa Ramos, een pronkstuk van modernisme, vooral van binnen, maar helaas niet te bezichtigen.

04

Het ziekenhuis met prachtuitzicht op het strand van Barceloneta, waar Manuela Rosa (Penelópe Cruz) mee naartoe neemt voor een aidstest, is het Hospital del Mar. Het pittoreske plein waar Rosa’s vader de hond uitlaat is Plaça del Duc de Medinaceli en daar is ook het barretje waar Lola later zijn/haar pasgeboren baby te zien krijgt. Dat plein is overigens van dezelfde architect als Plaça Reial, het mooiste plein van Barcelona, waar Almodóvar, toen het met de opnames gedaan was, in Café Royale een wild feest gaf.

Manuela en Agrado lopen met het Palau de la Musica op de achtergrond door de Carrer Sant Pere més Alt, het piepkleine straatje met wasgoed en palmbomen waar Manuela en Rosa doorheen wandelen is Carrer Adalla Vermell in de Barrio de la Ribera, waar ook de nachtelijke zoekpartij van Manuela en Huma naar Nina is gefilmd in de Carrer de les Caputxes.

Het Barcelonese theater waar Tramlijn Begeerte vanuit Madrid heen verhuist, is Teatro Tívoli. De tranentrekkende ontmoeting tussen Manuela en de transseksuele vader van haar dode zoon vindt plaats op Cementerio de Montjuïc, een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld met zeezicht en beroemde Barcelonezen als Joan Miró.

De ware fan maakt ook nog een ommetje naar een knap wijndorp bij Barcelona, waar La mala educación grotendeels werd gefilmd. Oorspronkelijk wilde Almodóvar draaien op de katholieke school in La Mancha waar hijzelf zijn ‘slechte opvoeding’ onderging (voluit het Colegio público de educación infantil y primaria San Antonio de Padua in Cácares), maar de priesters zagen hem liever gaan dan komen en daarom week hij uit naar de Escuelas Pías in Alella.

02

Almodóvars Barcelona
Temple Expiatori de la Sagrada Familia, Plaça de la Sagrada Familia, tel. 93 2073031, metro Sagrada Familia
Palau de la Musica Catalana, Carrer Sant Francesc de Paula 2, tel. 93 2957200, metro Urquinaona
– Monument a Colom, Plaça Portal de la Pau, tel. 93 3025224, metro Drassanes
– Casa Ramos, Plaça Lesseps 30-32, metro Lesseps
Hospital del Mar, Passeig Maritím 25-29, tel. 93 2483000, metro Barceloneta
– Bar Paulino, Plaça del Duc del Medinaceli 7, tel. 93 3181087, metro Drassanes
– Café Royale, Carrer Nou de Zurbano 3, tel. 93 4121433, metro Liceu
– Teatre Tívoli, Carrer Casp 8, tel. 93 4122063, metro Urquinaona
– Cementiri del Sud-Oest, Passeig Cementiri (westzijde van de berg Montjuïc), bus 38
– Escuelas Pías, Camí Martorell 4, Alella, tel. 93-5551050. 15km ten oosten van Barcelona, bereikbaar met bus van Barcelona Bus vanaf Plaça Urquinaona

Lees ook het hoofdartikel: Het Madrid van Pedro Almodóvar

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.