Nieuwsbrief

Het La Mancha van Almodóvar

De terugkeer naar Volver

‘Terugkomst’ betekent de titel en Almodóvar komt dan ook terug bij oude liefdes: Carmen Maura, Penélope Cruz en Chus Lampreave zijn de vrouwen van La Mancha, het barre land waar hij 55 jaar geleden werd geboren. Op pad met Pedro langs de locaties uit Volver.

Lees ook het hoofdartikel: Het Madrid van Pedro Almodóvar

In het dorpje Granátula de Calatrava gebeurt normaliter helemaal niks. Totdat Pedro Almodóvar er kwam filmen op de dorpsbegraafplaats. De duizend bewoners waren verheugd, vooral als ze een figurantenrolletje kregen, zoals de 67-jarige Carmen Gomez: “Zelfs de doden op onze begraafplaats zijn blij dat Almodóvar is gekomen.”

05

Carmen is te zien op de achtergrond in de openingsscène van Volver, als Raimunda (Penélope Cruz) en Sole (Lola Dueñas) op de dag voor Allerheiligen de graven van hun geliefden oppoetsen. Behalve de begraafplaats zijn er een knappe kerk, Moors paleis, barokke casas en een archeologische vindplaats. Het dorp ligt aan de Ruta del Don Quijote in een landschap vol kastelen en windmolens. Er is een handvol pensions, cafés en restaurants.

Niet Cannes of Madrid, maar een slaperig dorp van amper vijfduizend inwoners was de locatie voor de wereldpremière van Volver. Het Centro Cultural Rafael Serrano in Calzada de Calatrava staat precies op de plek van de oude dorpsbioscoop waar Pedro als kind films keek. Op 25 september 1951 werd hij geboren in het kleine grijze huis met bruine kozijnen en groene luiken aan Calle Urbano Morales 48. Pedro woonde er tot zijn achtste, toen het gezin verhuisde naar Extremadura. Na de dood van Pedro’s vader ging zijn moeder terug naar Calzada, waar ze woonde in het huis van tante Raimunda – de naam van Penelópe Cruz’ personage in Volver – aan Calle del General Aguilera 7.

Toen hij reeds een gevierd filmregisseur was, kwam Almodóvar zijn moeder regelmatig opzoeken tot haar dood in 1999 – nu rust ze op de dorpsbegraafplaats. In 1990 werd in het dorp een park naar hem vernoemd – Parque Pedro Almodóvar – en er zijn plannen voor een Pedro Almodóvar-museum, met rekwisieten, kostuums en filmposters ter ere van de beroemdste dorpeling. Calzada is een pittoresk dorp met kerkjes en kapelletjes, bars en restaurants en wel twee hostales.

01

Honderden huizen in vijftig dorpen werden bezocht door de locatiescout, op zoek naar het juiste huis met de juiste patio. Dat werd gevonden in het dorp Almagro, twintig kilometer van Almodóvars geboortedorp Calzada de Calatrava. Het huis van Agustina (Blanca Portillo) staat naast het Ayuntamiento aan het Plaza Mayor, maar dat is alleen het interieur, want de voordeur staat aan Calle de Federico Relimpio. Daar is ook de voordeur van de buurvrouw, tante Paula (Chus Lampreave), maar het interieur ervan werd gefilmd in Madrid.

Almodóvar filmde hier al eerder, in 1995 voor La flor de mi secreto, en zei toen dat Almagro nu méér dan Calzada de Calatrava lijkt op zijn geboortedorp van toen. Almagro is een bescheiden dorp aan de Ruta del Don Quijote, maar bezoekers houden het hier met gemak een dag vol: het Plaza Mayor is prachtig, met een goed bewaard gebleven 16e-eeuws openluchttheater, een klein theatermuseum en ’s zomers een theaterfestival dat in heel Spanje beroemd is. Almagro is de beste uitvalsbasis voor een trip door Almodóvars La Mancha; cafés en restaurants genoeg, een handvol hostales, een heus hotel en zelfs een parador in een voormalig franciscanenklooster.

03

Almodóvars La Mancha
– Granátula de Calatrava: 30km ZO van Ciudad Real aan de CM-413, Castilla-La Mancha. VVV: Ayuntamiento, Plaza de la Constitución, tel. 926 868003. Cementerio: ma-zo 10-17u.
– Calzada de Calatrava: 50km ZO van Ciudad Real aan de CM-4111. VVV: Oficina de Turismo, ma-vr 09-14u, Calle Cervantes 26, tel. 926 875950. Centro Cultural Rafael Serrano: Calle Constitución 13. Geboortehuis: Calle Urbano Morales 48. Huis van Almodóvars moeder: Calle del General Aguilera 7.
– Almagro: 20km ZO van Ciudad Real.VVV: Oficina de Turismo de Almagro, Palacio del Conde de Valparaiso, Calle Bernardas 2, tel. 926 860717. Parador: Ronda San Francisco 31, tel. 926 860100.

Lees ook het hoofdartikel: Het Madrid van Pedro Almodóvar

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.