Nieuwsbrief

Koningin van de Cariben

Voor een strandvakantie zit je goed op Saint Kitts en Nevis, maar trek er liever opuit: de vruchtbare vulkaaneilanden hebben tropisch regenwoud, koloniaal erfgoed, een fier fort op de Werelderfgoedlijst en romantische plantagehotels.

Saint Kitts en Nevis zijn een bakermat van de Caribische beschaving bomvol koloniaal erfgoed én het Hawaï van de West met torenhoge slapende vulkanen. Voor een strandvakantie zit je hier goed, maar als je ook eens wat wilt zien, zit je hier beter.

Wandelen door het regenwoud vol bamboebossen en bizarre bomen, een vulkaan beklimmen en vanaf de kraterrand uitkijken over de Cariben, dwalen tussen de ruïnes van verlaten suikerplantages en picknicken in een botanische tuin – op deze twee eilandjes kan het allemaal, zolang het maar van doen heeft met cultuur of natuur.

Mount Misery

Saint Christopher, of Saint Kitts in de volksmond, is de grootste van het stel, een knotsvormig eiland ter grootte van Texel. Omdat hij hier toevallig op zijn verjaardag voorbij voer, vernoemde Columbus het eiland naar zijn eigen beschermheilige. Had hij aangemeerd, dan had hij nooit meer weg gewild.

Bergachtig is het hier en groen; daar zorgt de vruchtbare vulkaanbodem wel voor. De vulkaan Liamuiga torent met 1156 meter vervaarlijk boven alles uit en wordt gevreesd door de eilanders, die ’m Mount Misery noemen.

Victoriaans en Georgiaans

Basseterre heet de hoofdstad, waar de Britten en Fransen begin 17e eeuw bijna gelijktijdig hun eerste kolonieën stichtten. Hiervandaan voorzagen beide koloniale machten hun andere gewesten in de West van slaven. Voorwaar geen fraaie geschiedenis, maar het stadje ligt er nu vredig bij, vol koloniale monumenten als een Victoriaanse klokkentoren die het volgens goed Caribisch gebruik allang niet meer doet, en Georgiaanse houten villa’s rond de vroegere slavenmarkt.

Toch is de toptrekker niet Basseterre, maar een 17e-eeuws fort op Brimstone Hill, ook wel het ‘Gibraltar van de West’ genoemd. Genoteerd op de Werelderfgoedlijst is dit het best geconserveerde fort van de Cariben: tweehonderdvijftig meter boven zeeniveau en met uitzicht op zustereiland Nevis, de rokende vulkaan van Montserrat, het Franse jetseteiland Saint Barthélemy, het tropisch groen van Saba en Sint Eustatius en de toeristendrukte op Sint Maarten. Bij zo’n puik panorama zou je haast vergeten dat het fort zelf er ook mag wezen.

Romantische plantagehotels

Nevis is maatje Terschelling, en ook hier draait het om natuur en erfgoed, zij het op meer bescheiden schaal. Charter een taxi en in een halve middag heb je het hele eiland gezien. Dat is ook goed zo, want dan blijft er tijd over om te ontspannen. Geheel in stijl gaat dat hier, en ook op Saint Kitts, in een erfgoedhotel.

Op veel Caribische eilanden wemelt het van de voormalige suikerrietplantages. Elders staan die plantages met hun koloniale huizen, suikermolens en schoorstenen te verpieteren, maar op Saint Kitts en Nevis kreeg de ene na de andere ruïne een nieuw leven als romantisch boetiekhotel. Check in en je voelt je de plantagehouder te rijk – alleen dan zonder zorgen over slavenleed. 

St Kitts & Nevis Praktisch
Hoe kom je er?
Rechtstreeks van Amsterdam naar Sint Maarten met KLM vanaf € 740 retour all-in. Vluchten van Sint Maarten naar Saint Kitts met LIAT of Winair kosten ca. € 100-150 enkele reis. Tussen Saint Kitts en Nevis varen veerboten.
Lokaal vervoer
Openbaar vervoer is nagenoeg non-existent. Taxi’s hebben geen meter en zijn prijzig, maar goed geschikt voor een eilandtour; veel taxichauffeurs zijn tegelijk gids en hanteren een vast tarief per uur. In Basseterre, bij grote hotels en op het vliegveld zijn taxi’s vaak voorradig, daarbuiten moet je er om (laten) bellen. Op St Kitts boemelt een toeristentreintje in drie uur een mooi rondje over vijftig kilometer voormalig rietsuikerspoor.
Autohuur
Reken voor een compact model op € 200-400 per week inclusief verzekering en kilometers. Naast je Nederlandse rijbewijs heb je ook een lokaal rijbewijs nodig, dat via het autoverhuurbedrijf geregeld kan worden. Op St Kitts & Nevis wordt links gereden. De wegen zijn matig tot slecht, en op Nevis is een 4WD bijna onontbeerlijk.
Accommodatie
Van het half dozijn plantagehotels is Rawlins (2pk va. € 235) de mooiste, The Hermitage (2pk va. € 120) de betaalbaarste en Nisbet (2pk va. € 215) de enige aan het strand.
Beste reistijd
Van half december tot eind april is het hoogseizoen; niet te heet bij een verkoelende zeebries, maar prijzen zijn hoog en hotels vol. Toch is dat de beste tijd. Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot eind oktober, met vooral in september kans op tropische stormen of tenminste stevige stortbuien.
Geldzaken
Lokale valuta is de Eastern Caribbean Dollar. € 1 = EC$ 3,98 (oktober 2009).
Reisgidsen
In het Engels zijn er de Lonely Planet Caribbean Islands (€ 20,99) en Rough Guide to the Caribbean (€ 19,99), in het Nederlands de verouderde Dominicus Caribische Eilanden (2004, € 24,95) en National Geographic Caribische Eilanden (2006, € 23,95).
Meer informatie
St Kitts & Nevis hebben geen vertegenwoordiging in Nederland, wel heeft de Caribbean Tourism Organisation een Nederlandstalige website.

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.