Nieuwsbrief

Dorst naar bloed

Strandhotel Thermae Palace in Oostende is een formidabel filmdecor

Een van de fijnste strandhotels ter wereld staat in de Vlaamse badstad Oostende

Reisjournalist Sander Groen verkent in de Volkskrant om de week een onvermoede bestemming in Nederland of net over de grens. Aflevering 13: het Oostendse Badenpaleis als filmdecor

‘Alstublieft, de koninklijke suite, de beste van het hotel.’ Stefan en Valerie reizen per boottrein van Zwitserland naar Engeland, maar het pasgetrouwde stel strandt in Oostende. In het Palais des Thermes, een neoclassicistisch kuurhotel aan het strand, is het in de winter nogal doods – vandaar die gratis upgrade. Flash-forward van 1971 naar nu: Groen verblijft in hetzelfde hotel, dat tegenwoordig Thermae Palace heet. Niet in de koninklijke suite, want die is verdwenen, maar in kamer 113, met een royaal terras met zeezicht. In de film wordt hier een lijk over de gietijzeren balustrade gekieperd. ‘Wat een prachtige dag om te leven’, roept Elisabeth Bathory tegen de hotelreceptionist.

De film Daughters of Darkness uit 1971 speelt zich grotendeels af in het Oostendse hotel Thermae Palace
Kamer 113: hier werd in de film een lijk over de balustrade gekieperd

Daughters of Darkness, alias Les lèvres rouges of Dorst naar bloed, is waarschijnlijk de chicste vampierenfilm ooit gemaakt, met een hoofdrol voor het Franse nouvelle vague-icoon Delphine Seyrig als de Hongaarse bloedgravin. Regisseur Harry Kümel, ook wel ‘de Visconti van de Lage Landen’ genoemd, hoopte met deze lowbudgethorrorfilm vol ingehouden sadisme, erotiek en bloedlust de fondsen te verwerven om Orson Welles te kunnen strikken voor zijn volgende film. Maar het werd niet direct een kaskraker. Recensenten waren lovend, maar voor cinefielen was hij te licht en voor het grote publiek te artistiek. Pas later werd het een cultklassieker.

In het hotelrestaurant doen Stefan en Valerie zich tegoed aan verse vis
Deze gang werd door een Waalse filmploeg ingericht met art-decomeubilair

Thermae Palace is het beroemdste hotel van Oostende, gebouwd naast de Koninklijke Villa en bovenop de Koninklijke Gaanderijen, ingericht in art decostijl en uitgerust met een thermencomplex, een zeewaterzwembad, een mineraalwaterbron, een restaurant en tweehonderd hotelkamers. Koning Albert I zelve verrichtte in 1933 de feestelijke opening van het formidabele luxehotel. Anno nu is het bijna een bouwval: door geldgebrek en wanbeleid heeft de eigenaar, de stad Oostende, al decennia geen onderhoud gepleegd. Maar van binnen blinkt het weer: de nieuwe pachter, de Oostendse multimiljonair Mark Vanmoerkerke, gaf het interieur een flinke opknapbeurt.

Op de zeedijk kreeg regisseur Harry Kümel een ster in de Walk of Fame
Van buiten verkeert het hotel in deplorabele toestand, het interieur kreeg een opknapbeurt

Voor de hotellobby week Kümel uit naar Brussel en er waren uitstapjes naar Brugge en Meise, maar de voornaamste filmlocatie van Daughters of Darkness was het Thermae Palace. Een paar jaar later filmde Bert Haanstra hier een kletsnatte scène van Dokter Pulder zaait papavers (1975) en voor Mascara (1987) met Charlotte Rampling werd het oude thermencomplex in de kelder getransformeerd tot de exclusieve club Mr. Butterfly. Voor de Waalse film Enfant terrible werd deze zomer een zijgang ingericht met art decomeubilair en dat paste zo goed dat men de filmploeg vroeg om de rekwisieten te laten staan. Zo versmelten feit en fictie tot een nieuwe realiteit in het Thermae Palace.

Kamer 113: hier werd in Daughters of Darkness een lijk over de balustrade gegooid
Het Thermae Palace is het beroemdste hotel van Oostende, geopend in 1933
Praktische informatie
Reis
Oostende is vanuit Amsterdam in circa 3½ uur bereikbaar: per IC Brussel of Thalys naar Brussel en dan verder per intercity. Enkele reis vanaf € 29; nsinternational.nl
Bed
In het Thermae Palace Hotel kost een tweepersoonskamer met zeezicht vanaf € 140 incl. ontbijt, een driegangenmenu in Brasserie Albert kost € 35; thermaepalace.be
Doe
13de editie van Filmfestival Oostende van 6 t/m 14 september; filmfestivaloostende.be. Bezoek ook de ster van Harry Kümel in de Walk of Fame op de zeedijk.

Meer bestemmingen in Nederland of net over de grens: volkskrant.nl/groenopreis

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.