Nieuwsbrief

De Filipijnen zijn dé vakantiehotspot, maar zo zijn er wel meer bestemmingen waar je dit jaar naartoe zou moeten. Veronica Magazine zet ze voor je op een rij: de 10 hotste bestemmingen van 2009.

1. Eilandhoppen in de Filipijnen

Waarom? Als je 7.107 eilanden hebt om uit te kiezen, zijn er altijd wel een paar naar je smaak. Het aantal bezoekers groeit, maar het land is nog niet verpest door het toerisme. Waarheen? Sla hoofdstad Manilla over en reis direct door naar Cebu om naar hartelust te eilandhoppen in de Visaya-archipel. Neem de tijd voor Bohol en Boracay. Wanneer? Het droge seizoen, van december tot mei, is de beste reistijd. Hoe? Een retourtje Amsterdam-Manilla kost bij KLM vanaf € 1051 all-in. Filipijnen-specialist Dimension Travel organiseert rondreizen op maat; bijvoorbeeld een week Bohol en een week Boracay vanaf ca. € 2100 p.p. inclusief vluchten, transfers en hotels.

2. Meefeesten in Tel Aviv

Waarom? Tel Aviv bestaat precies honderd jaar en dat wordt groots gevierd. Waarheen? Het Bauhaus-centrum voor een rondleiding langs de Werelderfgoedlijst-genoteerde Bauhaus-architectuur, Neve Tzedek voor ontspannen terrasjes, de Oude Haven om te eten, Jaffa om historie te happen en naar de Middellandse Zee om onbekommerd te zonnebakken op het kilometerslange zandstrand. Wanneer? Voor- of najaar. Hoe? Een retourtje Tel Aviv kost bij El Al € 490.

3. Kunstkijken in Abu Dhabi

Waarom? Nu Dubai stevig op de toeristische kaart staat, is het, met behulp van 175 miljard oliedollars, de beurt aan Abu Dhabi om te boomen. Dit emiraat gooit het over een andere boeg dan de bling-bling bij de buren: met kunst en cultuur. Waarheen? Lokale filialen van Louvre en Guggenheim openen in 2012 – intussen zijn forten, paleizen, parken en soeks de trekkers en de stad uit kun je woestijntrippen en eilandhoppen. Wanneer? Winter. Hoe? Een retourtje Abu Dhabi kost bij KLM vanaf € 1027 – met overstap vlieg je met Lufthansa, British Airways of Qatar Airways voor zo’n € 750.

4. Strippen in Brussel

Waarom? Met beroemde Brusselaars als Kuifje, Robbedoes en Rataplan is Brussel de stripstad bij uitstek. Vooral in 2009, het Brussels Jaar van het Stripverhaal met talloze tentoonstellingen en evenementen. Waarheen? Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal en wandelroutes langs tientallen reusachtige muurschilderingen van Brusselse en Belgische striphelden of in het voetspoor van Hergé en Kuifje. Wanneer? Vanaf mei, als in het nabije Louvain-la-Neuve het splinternieuwe Hergé-museum de deuren opent. Hoe? Een treinretourtje Brussel heb je vanaf € 38.

5. Gezellig naar Iran

Waarom? Een invasie hangt het oude Perzië als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Ga nu het nog kan naar Iran, een land volgepakt met historische, religieuze en culturele bezienswaardigheden en 7500 jaar geschiedenis waarover de gastvrije bevolking je bij een glaasje thee graag alles vertelt. Waarheen? Isfahan is het pronkjuweel van de islamitische wereld met sprookjesachtige moskeeën, paleizen, boogbruggen en theehuizen met uitzicht. Wanneer? Lente of herfst. Hoe? Een retourtje Teheran kost bij KLM vanaf € 755, of bij Turkish Airlines met overstap in Istanbul vanaf € 521.

6. Met Lex en Max in Mozambique

Waarom? Als het kroonprinselijk koppel Mozambique als vakantiebestemming verkiest, dan moet het er wel fantastisch zijn. Waarheen? Geen wegen, geen winkels, geen toeristische attracties – alleen weergaloze natuurlijke schoonheid in de Bazaruto-archipel, met vijf droomeilanden op een rij om uit te kiezen. Op Benguerra staat Azura, het eerste chique eco-resort van vijftien villa’s met elk een plonsbad met zeezicht. Wanneer? Het droge seizoen van mei tot oktober. Hoe? Met KLM naar Johannesburg vanaf € 944 of met TAP naar Maputo vanaf € 903, verder met Pelican Air naar Bazaruto vanaf € 350.

7. Flierefluiten op Formentera

Waarom? Nu party-eiland Ibiza definitief te druk is, ontsnap je naar het kleinste eiland van de Balearen. Op Formentera valt niks anders te doen dan niksdoen. Waarheen? Fiets langs pittoreske windmolens naar een slaperig vissersdorp of heilzaam vulkanisch modderbad, en dan luieren aan het zwembad van je chique minihotel, zonnebakken op een wit privé-strandje of zwemmen in de azuurblauwe zee. Wanneer? April/mei, september/oktober. Hoe? Met Transavia (april-oktober) naar Ibiza vanaf € 262, en per veerboot een uurtje varen naar Formentera.

8. Smullen in San Sebastian

Waarom? Duizend bommen en granaten hebben de Baskische hoofdstad een slechte naam bezorgd. In werkelijkheid is het hier veiliger dan in Madrid, mooier dan aan de costa’s en stiller dan in Barcelona. Waarheen? San Sebastian is de nieuwe gastronomische hoofdstad met de grootste Michelinsterrenconcentratie van Spanje. Driesterrenrestaurant Arzak is het beste restaurant – reken op honderd euro voor het menú de degustación van zo’n twintig gangen. Wanneer? Zomer. Hoe? Met Air Berlin naar Bilbao vanaf € 69 en verder per boemeltrein naar San Sebastian.

9. Gezellig naar Noord-Korea

Waarom? Noord-Korea is het meest geïsoleerde land ter wereld, het laatste stalinistische bolwerk op aarde, maar zélfs daar kun je komen. Waarheen? Drie Nederlandse reisorganisaties organiseren rondreizen, begeleid door een chauffeur, gids en ‘hoeder’ van de overheid. Die bepaalt ook het programma. Wanneer? Alleen rond een groots en meeslepend volksfeest, zoals de Massaspelen van Arirang, de Dag van de Arbeid of de geboortedag van Kim Il Sung. Hoe? Shilla Travel, VNC Travel of Koning Aap – reken op zo’n € 3000 voor twee weken.

10. De Europese Culturele Hoofdsteden

Waarom? Het Oostenrijkse Linz en Litouwse Vilnius delen de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2009, wat groots gevierd wordt met concerten, evenementen, festivals en cultureels allerlei. Waarheen? Naar Linz, waar Hitler opgroeide en de Anschluss afkondigde, voor de expositie De Culturele Hoofdstad van de Führer, naar Vilnius voor straatmuziek, kunst op ongebruikelijke plekken en een lichtfestival. Wanneer? Hele jaar. Hoe? Met Lufthansa via Frankfurt naar Linz vanaf € 185, met flyLAL naar Vilnius vanaf € 226.

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.