Nieuwsbrief

LuilekkerLuzern

De Wilhelm Tell Express verbindt drie van Zwitserlands mooiste steden met elkaar: Locarno en Lugano zijn de eindstations voor een dubbele dosis dolce vita, het vertrekpunt is sprookjesstad Luzern – puike plek om een paar dagen te blijven plakken.

Hijgend en puffend als een molenpaard kom ik boven. De mooiste manier om Luzern te bewonderen is vanuit de hoogte. Daarvoor kun je per kabelbaan of bergtrein bungelen of boemelen naar de toppen van de Pilatus of de Rigi, of gewoon een van de uitkijktorens beklimmen van de Museggmauer, de middeleeuwse stadsmuur – bij voorkeur de Männliturm, want die biedt het mooiste uitzicht. Kost wat moeite, die 138 treden gaan je niet in de koude kleren zitten, maar dan ligt Luzern ook letterlijk aan je voeten.

Links de spitse tweelingtorens van de Hofkirche, rechts de uivormige koperen torenspitsen van de barokke jezuïetenkerk, recht vooruit de houten kapelbrug en achthoekige watertoren, samen hét symbool van de stad, en daarachter het kraakheldere, hemelsblauwe Vierwoudstrekenmeer vol stoomschepen en zeilbootjes tegen een decor van eeuwig besneeuwde alpentoppen. Het schilderachtige Luzern was in de belle époque een vaste halte op de Grands Toursvan voorname bezoekers als koningin Victoria en Mark Twain.

Voor als de zon een keer níet schijnt, is er een hele trits prima musea. Zoals het hypermoderne transportmuseum vol nostalgische treinen en vliegtuigen of de idyllische villa van Richard Wagner, waar hij Franz Liszt en koning Ludwig II ontving en meesterwerken als Die Meistersinger von Nürnberg componeerde – beide zijn handig bereikbaar per veerboot.

De historische stad is zelf allerminst een museumstuk; in de kronkelstraatjes van de Altstadt zitten hippe winkeltjes en op de oevers van de Reuss wordt op zonnige terrassen romantisch getafeld. Luzern is een luilekkerland voor levensgenieters.

Top 5 Luzern
1. De middeleeuwse houten Kapellbrücke, met 17e-eeuwse beschilderde panelen die de geschiedenis van Zwitserland vertellen, is samen met de aanpalende achthoekige watertoren hét symbool van Luzern.
2. Overnacht achter de tralies en dikke celdeuren van gevangenishotelLöwengraben in het hart van de oude stad – het ontbijt biedt er tegenwoordig een stuk meer dan water en brood.
3. Doe koningin Victoria en Mark Twain na en beklim Luzerns huisbergen, de 2100 meter hoge Pilatus en de 1800 meter hoge Rigi – met de steilste tandradtrein ter wereld respectievelijk de oudste van Europa.
4. Bewandel de Museggmauer, de middeleeuwse stadsmuur, en beklim de uitkijktorens voor een prachtig panorama – vier van de negen torens zijn ’s zomers gratis toegankelijk.
5. Dwaal over de pleintjes van de historische Altstadt vol met fresco’s versierde koopmanshuizen en drink een kop koffie op het prachtterras vanHotel des Balances met uitzicht op de kapelbrug en watertoren.
Top 3 Locarno
“Certo!” roept kelner Claudio op het terras van zijn pizzeria op Piazza Grande, “wij zijn Italiaanser dan de Italianen!” Dolce far niente aan het Lago Maggiore.
1. Neem de funiculair naar de bedevaartskerk Santuario della Madonna del Sasso voor een prachtpanorama van Locarno, Lago Maggiore en besneeuwde bergen.
2. Eet een pizza op het intens Italiaanse, door pastelkleurige huizen omringde Piazza Grande met een sterke espresso toe.
3. Boemel met het Centovalli-treintje langs honderd valleien naar het Italiaanse Domodossola en terug.
Top 3 Lugano
‘Het Rio van Europa’ is een door suikerbroodbergen omringd luilekkerland van bergpanorama’s, Italiaanse ijsjes en boottochtjes op het Meer van Lugano.
1. Een mooiere aankomst dan per trein kun je je niet wensen: loop de stationshal uit en je hebt meteen het állermooiste uitzicht op de stad en het Meer van Lugano.
2. Huur een motorbootje – geen vaarbewijs nodig – en pruttel met een proseccopicknick over het Meer van Lugano.
3. Koop bij de poort van het Parco Civico een Italiaans schepijsje en slenter langs het water de zonsondergang tegemoet.

Gratis nieuwsbrief
Wil jij mijn reisreportages gratis in je mailbox? Ik stuur je graag eens per kwartaal mijn nieuwsbrief.